Wykonanie
Te scones są jednymi z najlepszych jakie do tej
pory zrobiłam. Tak naprawdę można je swobodnie przygotować nie tylko na śniadanie i jeść beż żadnych dodatków. W składzie tych „bułeczek” znajdują się 3 rodzaje
imbiru:świeży,mielony i kandyzowany, oraz idealnie komponująca się
suszona żurawina i błyskawiczne
płatki owsiane. Poza tym,są dziecinnie łatwe i szybkie w przygotowaniu więc można przygotować je sobie rano bezpośrednio przed śniadaniem i delektować się jeszcze cieplutkimi. Polecam!Czas przygotowania ok. 15-20 min, Czas pieczenia 12-14 minut(6 sztuk)Składniki:1 1/3 szklanki
mąki uniwersalnej1/4 szklanki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 łyżeczki mielonego
imbiru1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/4 łyżeczki
soli6 łyżek niesolonego
masła,pokrojonego w małe kawałki1 szklanka
płatków owsianych błyskawicznych1 szklanka
suszonej żurawiny,posiekanej1/4 szklanki posiekanego
imbiru kandyzowanego np. z tego przepisu lub gotowego ze sklepu3 łyżki
mleka (lub odrobinę więcej jeżeli będzie to konieczne)2 łyżki świeżego
imbiru,startego na drobnej tarce
mleko do posmarowaniaPrzygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 200 oC.Najlepiej w pojemniku blendera (jeśli posiadasz nakładkę do ciast) lub w misce miksera wymieszaj
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
sodę,mielony
cynamon i
sól.Dodaj zimne pokrojone
masło i mieszaj do momentu uzyskania ziarnistej konsystencji i włóż miskę do lodówki na czas wykonywania kolejnych kroków.Wymieszaj ze sobą
płatki owsiane,
żurawinę i kandyzowany
imbir. W innej miseczce wymieszaj
mleko ze świeżym
imbirem.Wyjmij miskę z
mąką z lodówki i wmieszaj mieszankę owsianą, następnie wlej
mleko z
imbirem i miksuj do uzyskania konsystecji ciasta. Jeżeli będzie zbyt suche dolej trochę
mleka.Wyłóż ciasto na posypaną
mąką powierzchnię i rękami uformuj z niego dysk o grubości około 1.5 cm. Potnij go
ostrym nożem na 6 części jak pizzę i wyłóż sconesy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj je
mlekiem.Piecz 12-14 minut, lub do zbrązowienia.Smacznego!
Share the post "Potrójnie
imbirowe scones owsiane z
żurawiną"