Wykonanie
Od jakiegoś już czasu miałam wielką ochotę na domowe
ciasteczka z
płatkami owsianymi. Najlepiej pełnoziarniste. Te okazały się idealne, bo spełniają te wymagania, a do tego łączą smak słodki i słony, co ostatnio bardzo lubię. Są naprawdę przepyszne. Przypominają, zwłaszcza od razu po upieczeniu, te ze sklepu. Poza tym jakie zdrowe! Chyba
będę często je robić, bo są niesamowite w smaku, a przy tym takie proste w przygotowaniu i idealne na przekąskę do zabrania.
Ciasteczka digestive z
płatkami owsianymi- 125g
mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa)- 125g
płatków owsianych (u mnie błyskawiczne)- 1/3 łyżeczki
soli- 2 łyżki
cukru- 2 łyżki
cukru demerara- 1 łyżeczka
sody- 85g miękkiego
masła- 4 łyżki
mlekaMąkę,
płatki owsiane,
sól i
sodę wymieszać w misce.Dodać
masło,
mleko i wyrobić ciasto.Dość grubo rozwałkować i wykrawać
ciastka.Piec w temperaturze 200 st. C przez ok. 13 minut, w zależności od tego, jak są grube(uważać, by się nie przypaliły, zwłaszcza od
spodu).Przepis stąd .Czas przygotowania: 1/2 godzinyLiczba sztuk: 19 sporychKaloryczność jednej sztuki: 90 kcal