ßßß
Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami(8-10 porcji)Składniki:120 g masła, w temperaturze pokojowej, plus troszkę do natłuszczenia formy500 g śliwek, bez pestek i pokrojonych na ćwiartki1 ¼ szklanki plus 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej½ łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżeczki soli½ szklanki cukru lub ksylitolu2 łyżki brandy1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 duże jajko½ szklanki mleka2 łyżki cukru Demerara, do posypaniaPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Przygotuj i natłuść formę do pieczenia o bokach około 20×30 cm, ewentualnie wyłóż ją papierem do pieczenia.W średniej misce wymieszaj pokrojone śliwki z 2 łyżkami mąki. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.W misce miksera zmiksuj masło, cukier, brandy i wanilię, do otrzymania puszystej i jednolitej masy. Następnie dodaj jajko i zmiksuj do połączenia się składników.Dodaj połowę mąki i wymieszaj, następnie wlej mleko, wymieszaj i dodaj pozostałą mąkę. Zmiksuj całość, zeskrobując ciasto z brzegów misy, aż do uzyskania jednolitej masy.Przełóż ciasto do formy do pieczenia i wyrównaj łopatką jego powierzchnię. Wyłóż w równej warstwie śliwki i posyp całość cukrem.Włóż do piekarnika i piecz przez 35 – 40 minut, do zarumienienia. Ostudź na kratce przed podaniem.Smacznego!
English versionWhole wheat plum cake(8-10 servings)Ingredients:120 g butter, at room temperature, plus more to grease pan500 g plums, pitted and sliced1 ¼ cups plus 2 tablespoons whole-wheat flour½ tablespoon baking powder½ teaspoon salt½ cup sugar, or xylitol2 tablespoons brandy1 teaspoon vanilla extract1 large egg½ cup milk2 tablespoons Demerara sugar, for sprinklingPreparation:Preheat the oven to 200 oC. Grease a 20×30 cm baking pan.Place the plum slices in a bowl and gently toss with 2 tablespoons whole-wheat flour. In a separate bowl, combine the remaining whole-wheat flour with the baking powder and salt.In the bowl of an electric mixer, beat together butter, sugar, brandy and vanilla until light and fluffy. Add the egg and beat until thoroughly combined.Add half the flour mixture and beat until just combined. Pour in the milk and continue beating, scraping down the bowl as necessary. Add the remaining flour mixture and beat until just combined.Scrape the dough into the pan, smoothing the top with a spatula. Scatter on the plums in an even layer. Sprinkle the Demerara sugar on top.Bake for 35 to 40 minutes, until the top is golden brown. Transfer to a wire rack to cool completely before serving.Enjoy!
Share the post "Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami / Whole wheat plum cake"


