ßßß Cookit - przepis na szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką

szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Kolejne ciasto ze śliwkami z mojego starego zeszytu z przepisami (rozlatującego się). Dobrze utrzymuje świeżość, a maślana kruszonka w połączeniu z węgierkami, mmmm, pyszności :)
Polecam :)
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (z małą górką)
200 gramów stopionego, schłodzonego masła
2/3 szklanki cukru
1 płaska łyżka cukru z wanilią
4 jaja
szczypta soli
dodatkowo:
około 600 gramów śliwek
kruszonka:
0,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki miękkiego masła
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
Jaja (całe) ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wlać ostudzone masło, wsypać mąki i proszek do pieczenia oraz sól, wszystko zmiksować na jednolite ciasto.
Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, wyrównać powierzchnię.
Śliwki pozbawić pestek i poukładać (połówkami, skórką do dołu) na cieście, można odrobinę wcisnąć je w ciasto, ale niekoniecznie.
Z masła, mąki i cukrów zagnieść kruszonkę, którą równomiernie rozsypać po owocach.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 50 - 55 minut, do suchego patyczka.
Ciasto można jeszcze dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/08/szybkie-ciasto-ze-sliwkami-i-kruszonka.html