Wykonanie
Kolejne ciasto ze
śliwkami z mojego starego zeszytu z przepisami (rozlatującego się). Dobrze utrzymuje świeżość, a
maślana kruszonka w połączeniu z węgierkami, mmmm, pyszności :)Polecam :)
1,5 szklanki
mąki pszennej tortowej3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia (z małą górką)200 gramów stopionego, schłodzonego
masła2/3 szklanki
cukru1 płaska łyżka
cukru z
wanilią4
jajaszczypta
solidodatkowo:około 600 gramów
śliwekkruszonka:0,5 szklanki
mąki pszennej2 łyżki miękkiego
masła4 łyżki
cukru1 łyżeczka
cukru z
waniliąJaja (całe) ubić z
cukrem i
cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wlać ostudzone
masło, wsypać
mąki i
proszek do pieczenia oraz
sól, wszystko zmiksować na jednolite ciasto.Kwadratową blaszkę o
boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, wyrównać powierzchnię.
Śliwki pozbawić pestek i poukładać (połówkami, skórką do dołu) na cieście, można odrobinę wcisnąć je w ciasto, ale niekoniecznie.Z
masła,
mąki i
cukrów zagnieść kruszonkę, którą równomiernie rozsypać po owocach.Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 50 - 55 minut, do suchego patyczka.Ciasto można jeszcze dodatkowo posypać
cukrem pudrem.