Wykonanie
Dziś przedstawiam doskonały i łatwy przepis na deser z książki Nigela Slatera „Tender Vol.II”. Bardzo kruche ciasto, z dużą ilością
jagód. Świetnie smakuje z
bitą śmietaną lub
lodami. Polecam!Scroll down for English(forma na tartę o średnicy 24 cm)Składniki na nadzienie:500 g
jagód2 łyżki
soku z cytryny1 czubata łyżka
mąki kukurydzianej1 czubata łyżka
konfitury jagodowej lub malinowejSkładniki na ciasto:150 g
masła, rozmiękczonego150 g
cukru pudru + więcej do posypania250 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
jajko, lekko rozbitetrochę
mleka do posmarowaniaPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Lekko natłuść formę do tarty.Do miski włóż
jagody,
sok z cytryny,
mąkę kukurydzianą i
konfiturę. Delikatnie wymieszaj i odstaw.W misce miksera utrzyj do puszystości
masło z
cukrem , zdrapując, od czasu do czasu, masę z brzegów miski.Dodawaj powoli
jajko, następnie wmieszaj przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia, aż utworzy się delikatne ciasto.Posyp
mąką blat i wyłóż powstałe ciasto. Zagniataj przez minutę i podziel powstałe ciasto na 2 równe części.Rozwałkuj jedną część na kształt koła odrobinę większego niż nasza forma i wyłóż je, pamiętając, by dokładnie docisnąć ciasto do brzegów formy. Pozostaw też lekko zwisające brzegi, aby później zespolić je z druga częścią ciasta.Włóż nadzienie i posmaruj brzegi ciasta odrobiną
mleka. Rozwałkuj drugą część i wyłóż na nadzienie. Dociśnij krawędzie ciasta, odetnij jego nadmiar i zrób 2 otwory w pokrywie. Wysmaruj całą powierzchnię
mlekiem i posyp
cukrem pudrem.Piecz w nagrzanym piekarniku przez 40 minut lub do ładnego zarumienienia. Pozwól mu ostygnąć przed podaniem.Smacznego!
English versionBlueberry pie(24 cm pie
plate)Ingredients for the filling:500 g blueberries2 tbs lemon juice1 heaped tbs cornflour1 heaped tbs blueberry or raspberry preservesIngredients for the crust:150 g butter, softened150 g caster sugar+
more to scatter over the top250 g plain
flour1 tsp baking powder1 egg, beatena little milk to finishPreparation:Set the oven at 180 oC. Lightly butter a 24 cm shallow metal
plate.Put the blueberries into a bowl with the lemon juice, cornflour and preserves. Toss gently to mix, then set aside.Cream the butter and sugar in a food mixer till pale and fluffy, pushing the mixture down the sides of the bowl from
time to
time with a rubber spatula.Incorporate the egg, a little at the
time, into a butter and sugar mixture. Mix in the sifted
flour and baking powder to form a soft dough.
Flour the work surface generously. Bring the dough together to form a ball, then knead lightly for a minute. Cut into two equal pieces and roll one out to fit the base of the pie
plate.
Line the dish with the pastry, taking care to push the dough well into the corners and to leave some overhanging.Add the filling. Rollout the remaining pastry. Brush the edge of the pastry lining the dish with a little milk, then lower the pastry lid on top. Press the edges to seal,
trim any overhanging pastry and cut two small holes in the top. Brush with a little of milk and scatter lightly with sugar.Bake on the hot baking sheet for forty minutes or so, till golden. allow to calm down a little before serving.Enjoy!
Share the post "Kruche ciasto z
jagodami Nigela Slatera"