Wykonanie
Share the post "Kąski z
kurczaka z
boczkiem w glazurze
miodowo-musztardowej/Honey
mustard glazed chicken and bacon bites"Karnawał zbliża się końcowi, warto więc na ostatnią chwilę przygotować coś specjalnego. Ja proponuję uzależniająco smaczne, pieczone w piekarniku kąski z
kurczaka z
boczkiem w glazurze
miodowo-musztardowej. Kąski są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu i na pewno wszystkim przypadną do gustu. Do ich przygotowania użyłam
Oleju Beskidzkiego, który otrzymywany jest poprzez nowoczesną technologię głębokiego tłoczenia tłoczenia, w związku z czym charakteryzuje się bardzo wysoką wartością odżywczą. Do smażenia używam tylko
oleju rzepakowego (ewentualnie
masła klarowanego), korzystając nawet z przepisów znanych kucharzy zamieniam na niego
oliwę z oliwek, gdyż ma wysoki punkt dymienia, co oznacza, że podczas smażenia nie wydzielają się substancje mogące zaszkodzić naszemu zdrowiu. Polecam!Scroll down for recipe in EnglishKąski z
kurczaka z
boczkiem w glazurze
miodowo-musztardowej(20 kąsków)Składniki:450 g
piersi z kurczaka bez skóry i kości (2 połówki),20 cienkich plasterków
wędzonego boczku3 łyżki
miodu2 łyżeczki
musztardy np. Dijon1 łyżka
oleju rzepakowego (ja użyłam
Oleju Beskidzkiego)1 łyżka świeżego
soku z cytrynysól i
pieprzPrzygotowanie:Umyte i osuszone papierowymi ręcznikami piersi pokrój w ok. 1,5 cm grubości paski, po czym dopraw je
solą i
pieprzem. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 °C.W małej miseczce wymieszaj
miód,
musztardę i
olej, po czym wmieszaj
sok z cytryny.
Owiń paski
kurczaka boczkiem.Ułóż
kurczaka na ruszcie i posmaruj połową marynaty. Włóż do piekarnika i piecz ok. 10-13 minut, aż
boczek stanie zarumieniony i chrupiący.Po tym czasie wyjmij ruszt z piekarnika i odwróć kąski na drygą stronę, wysmaruj resztą marynaty i ponownie włóż do piekarnika na kolejne 10-13 minut, do zarumienienia. Ja pod koniec włączyłam funkcję grilla dla lepszego efektu. Wyjmij i podawaj.Smacznego!
English versionHoney
mustard glazed chicken and bacon bites(20 chicken bites)Ingredients:450 g boneless and skinless chicken breasts20
thin bacon slices3 tbsp honey2 tsp Dijon
mustard1 tbsp canola oil (eg.
Olej Beskidzki)1 tbsp fresh lemon juicesalt and pepperPrzygotowanie:Cut the chicken breasts in
thin strips, about 1,5 cm thickness and season with salt and pepper. Preheat oven to 220 oC.In a small bowl and combine honey,
mustard and oil. Squeeze in lemon juice, mix, and next wrap the bacon around the chicken strips.Place them in a roasting
tray and brush the chicken bites with half the marinade. Bake them in a preheated oven for 10 to 13 minutes until the bacon is golden and crispy.As soon as one
side is done, take the
tray out of the oven, flip them over and brush them with the remaining marinade. Put them back in the oven for another 10 to 13 minutes, until the other
side is crispy as well.
Serve!Enjoy!
Share the post "Kąski z
kurczaka z
boczkiem w glazurze
miodowo-musztardowej/Honey
mustard glazed chicken and bacon bites"