ßßß Cookit - przepis na Kąski z kurczaka z boczkiem w glazurze miodowo-musztardowej/Honey mustard glazed chicken and bacon bites

Kąski z kurczaka z boczkiem w glazurze miodowo-musztardowej/Honey mustard glazed chicken and bacon bites

nazwa

Wykonanie

Share the post "Kąski z kurczaka z boczkiem w glazurze miodowo-musztardowej/Honey mustard glazed chicken and bacon bites"
Karnawał zbliża się końcowi, warto więc na ostatnią chwilę przygotować coś specjalnego. Ja proponuję uzależniająco smaczne, pieczone w piekarniku kąski z kurczaka z boczkiem w glazurze miodowo-musztardowej. Kąski są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu i na pewno wszystkim przypadną do gustu. Do ich przygotowania użyłam Oleju Beskidzkiego, który otrzymywany jest poprzez nowoczesną technologię głębokiego tłoczenia tłoczenia, w związku z czym charakteryzuje się bardzo wysoką wartością odżywczą. Do smażenia używam tylko oleju rzepakowego (ewentualnie masła klarowanego), korzystając nawet z przepisów znanych kucharzy zamieniam na niego oliwę z oliwek, gdyż ma wysoki punkt dymienia, co oznacza, że podczas smażenia nie wydzielają się substancje mogące zaszkodzić naszemu zdrowiu. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Kąski z kurczaka z boczkiem w glazurze miodowo-musztardowej
(20 kąsków)
Składniki:
450 g piersi z kurczaka bez skóry i kości (2 połówki),
20 cienkich plasterków wędzonego boczku
3 łyżki miodu
2 łyżeczki musztardy np. Dijon
1 łyżka oleju rzepakowego (ja użyłam Oleju Beskidzkiego)
1 łyżka świeżego soku z cytryny
sól i pieprz
Przygotowanie:
Umyte i osuszone papierowymi ręcznikami piersi pokrój w ok. 1,5 cm grubości paski, po czym dopraw je solą i pieprzem. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 °C.
W małej miseczce wymieszaj miód, musztardę i olej, po czym wmieszaj sok z cytryny. Owiń paski kurczaka boczkiem.
Ułóż kurczaka na ruszcie i posmaruj połową marynaty. Włóż do piekarnika i piecz ok. 10-13 minut, aż boczek stanie zarumieniony i chrupiący.
Po tym czasie wyjmij ruszt z piekarnika i odwróć kąski na drygą stronę, wysmaruj resztą marynaty i ponownie włóż do piekarnika na kolejne 10-13 minut, do zarumienienia. Ja pod koniec włączyłam funkcję grilla dla lepszego efektu. Wyjmij i podawaj.
Smacznego!
English version
Honey mustard glazed chicken and bacon bites
(20 chicken bites)
Ingredients:
450 g boneless and skinless chicken breasts
20 thin bacon slices
3 tbsp honey
2 tsp Dijon mustard
1 tbsp canola oil (eg. Olej Beskidzki)
1 tbsp fresh lemon juice
salt and pepper
Przygotowanie:
Cut the chicken breasts in thin strips, about 1,5 cm thickness and season with salt and pepper. Preheat oven to 220 oC.
In a small bowl and combine honey, mustard and oil. Squeeze in lemon juice, mix, and next wrap the bacon around the chicken strips.
Place them in a roasting tray and brush the chicken bites with half the marinade. Bake them in a preheated oven for 10 to 13 minutes until the bacon is golden and crispy.
As soon as one side is done, take the tray out of the oven, flip them over and brush them with the remaining marinade. Put them back in the oven for another 10 to 13 minutes, until the other side is crispy as well. Serve!
Enjoy!
Share the post "Kąski z kurczaka z boczkiem w glazurze miodowo-musztardowej/Honey mustard glazed chicken and bacon bites"
Źródło:http://karmelowy.pl/kaski-z-kurczaka-z-boczkiem-w-glazurze-miodowo-musztardowejhoney-mustard-glazed-chicken-and-bacon-bites