Wykonanie
Thomas Keller jest jednym z najlepszych i najbardziej utytułowanych szefów kuchni w USA. Niestety w Polsce jeszcze nieznanym,a przynajmniej nie widziałam w księgarni żadnej jego książki,a szkoda. Jest jedynym szefem kuchni w USA,który posiada aż 3 gwiazdki Michelina w 2 swoich restauracjach.Jestem szczęśliwą posiadaczką jego 3 książek, w tym „Ad hoc ad home”. Po pierwszym pobieżnym przejrzeniu, trochę się przeraziłam…Jednak gdy dokładnie wczytałam się w przepisy, stwierdziłam,że nawet ja dam radę:) Jedyną nowością dla mnie jest to,że wszystkie
mięsa w jego przepisach muszą być wcześniej wymoczone w odpowiedniej do rodzaju
mięsa solance, na pewno spróbuję i dam znać jak wyszło.Podsumowując, książka Thomasa Kellera „Ad hoc at home” jest pięknie wydana,posiada mnóstwo inspirujących zdjęć i przepisów,a co najważniejsze,dostosowanych do możliwości takiej domowej „kucharki” jak ja:). Dziś przedstawiam pierwszy przepis z jakiego skorzystałam, otóż postanowiłam upiec jego brioszkę. Brioszka jest to coś pomiędzy
chlebem a
bułką maślaną, ta czy inaczej u mnie 3/4 zniknęło tego samego dnia z powidłami, a reszta następnego w postaci tostów francuskich.Pycha!Brioszka Thomasa Kellera (2 brioszki)Składniki:1/3 szklanki ciepłej
wody (ok. 50 oC)2 1/4 łyżeczki
drożdży instant2 1/3 szklanki
mąki tortowej2 szklanki
mąki uniwersalnej1/3 szklanki
cukru2 1/2 łyżeczki
soli morskiej6 dużych
jajek, w temp. pokojowej280 g niesolonego
masła,pokrojonego w kostkę, w temp. pokojowejPrzygotowanie:W małej miseczce wymieszaj
wodę z
drożdżami,poczekaj 10 min, i wymieszaj całość tak, by
drożdże były całkowicie rozpuszczone.Do miski miksera wyposażonego w końcówkę do ciast przesiej obie
mąki,wsyp
cukier i
sól. Dodaj
jajka i miksuj przez około 1 minutę na niskiej prędkości, zdrapując ciasto z brzegów miski silikonową
łopatkaą jeżeli to będzie konieczne.Wciąż miksując wlewaj
wodę z
drożdżami i miksuj na niskiej prędkości kolejne 5 minut. Wyłącz mikser, zdrap z haka ciasto i miksuj kolejne 5 minut.Następnie dodaj
masło, ok. 1/4 ilości na raz, ubijając minutę po każdej partii. Gdy dodasz już całe
masło, miksuj ciasto kolejne 10 minut, do momentu aż będzie jednolite.Po tym czasie,przełóż je do dużej obsypanej
mąką miski i przykryj folią spożywczą. Połóż ja w ciepłe miejsce i odczekaj,aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 3 godzin).Przełóż je na posypaną
mąką powierzchnię i kilkukrotnie je ugnieć,aby pozbyć się zgromadzonych bąbelków powietrza.Włóż z powrotem do miski,przykryj folią spożywczą i włóż na noc do lodówki.(Ja przyznam się,że odstawiłam ciasto w ciepłe miejsce na kolejne 3 godziny i upiekłam brioszkę tego samego dnia:)).Następnego dnia przygotuj 2 wysmarowane
masłem keksówki i wyjmij ciasto na posypaną
mąką powierzchnię. Podziel je na 2 równe części, uformuj je w kształt prostokąta i włóż je do keksówek ( ja dodatkowo podzieliłam każdą część ciasta znowu na pół,utworzyłam wałki i zawinęłam je wokół siebie,aby nadać im ładny kształt). Odłóż je bez przykrycia do wyrośnięcia w ciepłe miejsce,do momentu,aż ciasto będzie wystawało ok. 1.5 cm nad brzegiem keksówki (to zajmie też ok. 3 godzin).Rozgrzej piekarnik do 180 oC i piecz brioszki, do zarumienienia ok. 35-40 minut. Dobrze upieczona, będzie wydawała głuchy dźwięk po stuknięciu w jej spód. Wyjmij z piekarnika i natychmiast przełóż je z formy na kratkę do przestudzenia.Jeżeli będzie spożywana natychmiast,odczekaj 10 minut przed pokrojeniem. Jeżeli będzie spożywana za kilka godzin lub do 2 dni, zawiń ją w folię aluminiową i odłóż w ciepłe miejsce o temp. pokojowej. Można ją także zamrozić i przechowywać w ten sposób do 2 miesięcy,po wyjęciu z zamrażarki wystarczy włożyć ją (wciąż owiniętą w folię) do piekarnika nagrzanego do 125 oC na 20-25 min.Smacznego!



Share the post "Brioszka Thomasa Kellera z jego książki „Ad hoc at home”"



