Wykonanie

Czasami, gdy skończy nam się
chleb na zakwasie i nie zdążę upiec nowego przygotowuję szybki chlebek
maślano-orkiszowy, na drożdżach. Przypomina on w smaku bardziej
bułkę niż tradycyjny
chleb i bardziej się kruszy (ze względu na użycie
drożdży). Jest za to szybki w przygotowaniu, pełnoziarnisty (używam
mąki razowej orkiszowej, ostatnio typu 1850), nieco słodkawy i bardzo smaczny. Przekonajcie się sami!Składniki (na 1 bochenek, forma keksowa):3 szkl
mąki orkiszowej razowej (używam typu 1850), przesanej przez sitook. 20g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru nierafinowanego1/2 łyżeczki
soli morskiej1.5-2 szkl
wody przegotowanej (ostudzonej)ok. 100g miękkiego
masłaDrożdże umieszczam w naczyniu, dodaję
cukier oraz trochę
wody; mieszam by
drożdże i
cukier się rozpuściły. Dodaję kilka łyżek
mąki (tak, by powstał zaczyn o konsystencji gęstej
śmietany). Odstawiam do wyrośnięcia, na ok. 20 minut.Pozostałą
mąkę mieszam z
solą, następnie dodaję wyrośnięte
drożdże oraz
wodę. Zagniatam elastyczne ciasto, do którego wgniatam partiami miękkie
masło. Ciasto odstawiam na ok. 1h do wyrośnięcia. Po tym czasie odgazowuję i formuję chlebek, który umieszczam w wysmarowanej i wysypanej
mąką foremce keksowej. Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 40 minut.Po wyjęciu studzę na kratce. Kroję po ostygnięciu (zwykle następnego dnia).