ßßß
Scroll down for recipe in EnglishBabka z advocatem(1 babka)Składniki:5 jajek w temp. pokojowej250 g cukru pudru1 łyżka ekstraktu z wanilii1 szklanka oleju w temp. pokojowej1 szklanka advocata120 g mąki pszennej120 g mąki ziemniaczanej2 pełne łyżeczki proszku do pieczeniacukier puder do posypaniaPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść masłem lub odpowiednim sprayem formę do pieczenia babki.W misce miksera umieść jajka, cukier puder i ekstrakt z wanilii, po czym ubijaj do powstania białej piany.Cały czas miksując, wlej powoli olej, a następnie advocat.W misce wymieszaj oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, po czym wsyp do przygotowanej masy i dokładnie zmiksuj (ciasto będzie płynne).Przełóż ciasto do formy, włóż do piekarnika i piecz przez około godzinę lub do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostudzenia, po czym posyp cukrem pudrem i podawaj.Smacznego!
English version(1 bundt cake)Ingredients:5 eggs Large, room temperature250 g powder sugar1 tablespoon vanilla extract1 cup oil1 cup advocaat120 g flour120 g potato flour2 teaspoons baking powderpowder sugar for sprinklingPreparation:Preheat the oven to 180 oC. Prepare your bundt pan by rubbing the inside with butter or using a nonstick spray.Place the eggs, powder sugar and vanilla extract in into a bowl of stand mixer and fmix until frothy texture. This will take couple of minutes.Beating constantly add the oil and advocaat.Sieve the flour, potato flour and baking powder and keep in a bowl. Add the flour mix and fold everything till all the flour is mixed well into the batter.Pour the mix into the prepared baking pan.Bake for 60 minutes or until an inserted toothpick comes out clean. Remove your undt cake from the oven and allow to cool until the cake is pulling away from the sides of the pan a little. Sprinkle the cakes with powder sugar and serve.Enjoy!
Share the post "Babka z advocatem / Advocaat bundt cake"


