Wykonanie
Przepis na ciasto z advocatem pochodzi z programu Ewy Wachowicz, której przepisy bardzo lubię. Mam jej wszystkie książki kucharskie i zawsze z niecierpliwością czekam na jej kolejne programy kulinarne. Ciasto to robi się bardzo szybko, a do tego nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Jest bardzo delikatne, a advocat nadaje mu specyficznego,
alkoholowego smaku. Warto spróbować.4
jajka250g
cukru pudru250g
mąki ziemniaczanej1/4 szklanki
oleju1/4 szklanki advocatu2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia[Listonic]
Jajka ubijamy z
cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy przesianą
mąkę ziemniaczaną z
proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy. Ważne jest, żeby dać płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia, ponieważ ciasto bardzo szybko i dużo rośnie i może przerosnąć formę. Dodajemy
olej oraz odvocat i dalej miksujemy. Ciasto przekładamy do formy keksowej o wymiarach 32x11, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (ja piekłam na termoobiegu w 160 stopniach) przez około 50 minut.Smacznego!