ßßß
Scroll down for recipe in English(8-10 porcji)Składniki na ciasto:440 g mąki uniwersalnej1 łyżka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody1/2 łyżeczki soli4 łyżeczki mielonego cynamonu3 jajka1 szklanka oleju roślinnego1 szklanka mocnej czarnej kawy1 szklanka płynnego miodu1/2 szklanki brandy1/4 szklanki wody1 szklanka ciemnego brązowego cukru1/2 szklanki cukruSkładniki na jabłka w miodzie:2 łyżki masła4 jabłka, obrane, bez gniazd nasiennych i pokrojone w 1 cm kostkę1/4 szklanki mioduSkładniki na krem z serka śmietankowego:100 g masła, w temperaturze pokojowej300 g serka śmietankowego½-1 szklanka mioduPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy ok. 25 cm.W celu przygotowania ciasta, wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.W dużej misce miksera zmiksuj jajka, olej, kawę, miód, brandy, wodę i cukry. Dodaj w 3 podejściach mieszankę mączną, aż całość utworzy jednolitą masę i przelej do przygotowanej tortownicy.Piecz przez 45 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.W celu przygotowania jabłek, na dużej patelni i dużym ogniu rozpuść masło. Włóż jabłka, podsmaż prawie do miękkości po czym dodaj miód. Gotuj aż całość zgęstnieje i odstaw do ostygnięcia.W celu przygotowania kremu w zmiksuj serek śmietankowy wraz z masłem , po czym dodawaj miód aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka, odstaw masę do schłodzenia i na pewno zgęstnieje.Przekrój ostudzone ciasto na 3 równe dyski. Wyłóż na pierwszy 1/3 kremu z serka śmietankowego i 1/2 jabłek. Połóż na to drugi dysk i ponownie wyłóż 1/3 kremu i resztę jabłek. Umieść na nich trzeci dysk i rozsmaruj resztę kremu.Schłodź przed podaniem.Smacznego!
English versionHoney apple cake(8-10 servings)Ingredients for the cake:440g plain flour1 tablespoon baking powder1 teaspoon baking soda1/2 teaspoon salt4 teaspoons cinnamon powder3 eggs1 cup vegetable oil1 cup black coffee1 cup runny honey1/2 cup brandy1/4 cup water1 cup dark brown sugar1/2 cup granulated sugarIngredients for honey glazed apples:2 tablespoons butter4 apples, diced into 1 cm pieces1/4 cup honeyIngredients for cream cheese frosting:100 g butter, softened300 g cream cheese, softened1/2 cup to 1 cup honeyPreparation:For the honey cake preheat oven to 180 oC. Line round baking pan (26 cm) with parchment paper.Sift together flour, baking powder, baking soda, salt and cinnamon.In large bowl of stand mixer, whisk together eggs, oil, coffee, honey, brandy, water and sugars.Sift in the flour mixture in 3 additions, mix each addition till just incorporated and spread the batter onto the pan.Bake for 45 minutes, or until a skewer poked in the centre comes out clean. Cool completely.To prepare honey glazed apples, melt butter in a large pan over medium high heat. Add apples and cook until almost tender. Add honey and cook until apples are tender and most of the honey is evaporated. Cool completely.To prepare cream cheese frosting, mix together the cream cheese and butter and whisk in honey until desired consistency is achieved. If it gets too runny, just put it into the fridge till it firms up.To assemble, slice cake into 3 rounds and spread 1/3 of the cream cheese frosting on one round, scatter 1/2 the apple pieces evenly over and place another round on top. Spread another 1/3 of the cream cheese on top. Scatter the rest of the apple pieces and place the last round on top.Spread the rest of the cream cheese over. Chill until ready to serve or serve immediatelyEnjoy!
Share the post "2 urodziny bloga i ciasto miodowe z jabłkami / Honey apple cake"


