ßßß Cookit - przepis na Tarta ziemniaczana z cebulą i pieczarkami

Tarta ziemniaczana z cebulą i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Długi majowy weekend upłynął nam na rozjazdach. Tam, gdzie byliśmy, aura nie sprzyjała ani grillowaniu, ani pieszym wycieczkom. Z racji swojego odmiennego stanu nie mogę nawet powiedzieć, że pogoda była barowa. Nic tylko siedzieć i wygrzewać stare kości przy piekarniku… Jeśli Wy również czujecie się niedogrzani, to polecam Wam powtórzenie za mną eksperymentu kulinarnego, który roboczo został nazwany „ziemniaczaną tartą” z racji płaskiej formy, którą przybrał. Przypomina w smaku babkę ziemniaczaną, a jego zaletą jest to, że mimo tego, iż powstał z niewielkiej ilości składników, jest bardzo smaczny 😉
Składniki :
1 kg ziemniaków
2 jajka
3 czubate łyżki mąki krupczatki
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka białego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonego kminku
3-4 duże cebule
1 łyżka klarowanego masła
5 sporych pieczarek
15 dag żółtego sera
Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odstaw na chwilę. Kiedy puszczą wodę, odlej ją.
Do masy ziemniaczanej wbij dwa jajka, dodaj łyżeczkę soli i białego pieprzu, pół łyżeczki mielonego kminku oraz 3 czubate łyżki mąki krupczatki. Wymieszaj dokładnie i rozprowadź na formie do tarty, formując wyższe brzegi.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na pół godziny.
W międzyczasie cebule pokrój w piórka i zeszklij je na maśle klarowanym, delikatnie soląc do smaku.
Pieczarki oczyść i pokrój na plasterki, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Na przypieczony ziemniaczany spód wyłóż cebulę, na niej poukładaj równomiernie pieczarki.
Całość posyp serem i zapiekaj jeszcze przez 15-25 minut.
Related Posts
Babka ziemniaczana z białą kiełbasą
Zupa zbójecka
Zapiekanka ziemniaczana z brukselką
Zupa krem z pieczarek
Ziemniaczane babeczki gajowego
Źródło:http://agatagotuje.pl/ziemniaczana-tarta-z-cebula-i-pieczarkami