ßßß
Zmodyfikowany nieco przepis pochodzi z książki „Dania z piekarnika”Składniki :75 dag ziemniaków750 ml wywaru warzywnego30 dag brukselki4 czerwone cebule2 duże łyżki masła klarowanego150 ml śmietany10 dag żółtego sera (u mnie gouda)masło do natłuszczenia formyprzyprawy: 1 łyżeczka mielonego kminku, sól i pieprz, przyprawa do ziemniakówZiemniaki umyj i obierz, następnie pokrój na plasterki o grubości około 3 mm. Bulion doprowadź do wrzenia, lekko osól i obgotowuj partiami ziemniaki (około przez 3 minuty), wyjmuj łyżką cedzakową i odsączaj (umieszczałam je na durszlaku). Do reszty wywaru wrzuć oczyszczone brukselki i gotuj je przez 3 minuty, następnie odcedź.Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle – dopraw solą i pieprzem.Naczynie żaroodporne nasmaruj masłem i ułóż na dnie połowę ziemniaków, posyp je przyprawą. Na nich umieść równomiernie brukselki (te większe warto przekroić) i kolejną partię ziemniaków. Na wierzchu rozprowadź grubą warstwę cebuli.Śmietanę dopraw solą, pieprzem oraz mielonym kminkiem. Wylej na zapiekankę i posyp startym serem. Wstaw do piekarnika na środkową szynę i piecz przez pół godziny.
Related PostsBabka ziemniaczana z białą kiełbasąTarta ziemniaczana z cebulą i pieczarkamiZupa ogórkowa z kaszą mannąZupa zbójeckaBotwinka zapiekana z jajkiem, tymiankiem i bryndzą