ßßß Cookit - przepis na Wołowe ragout z kalafiorem

Wołowe ragout z kalafiorem

nazwa

Wykonanie

Wczoraj we Wrocławiu wiało tak, że na spacerze z Głodzillą myślałam, że mi zaraz urwie głowę. Nie miałam na tyle rozsądku, żeby ubrać kurtkę z kapturem czy chociaż wygrzebać czapkę i założyć na ten durny łeb (Młodego otuliłam jak należy – żeby nie było). Po powrocie do domu stwierdziłam, że z tymi czerwonymi uszami i zbolałą miną wyglądam mniej twarzowo niż w czapce – następnym razem wykażę więcej rozsądku.
Dzisiaj natomiast jest tak słonecznie, że owładnięta dzikim entuzjazmem umyłam wszystkie okna w mieszkaniu, zrobiłam duże pranie i porządek w szafkach. No i napisałam w końcu przepis na ragout, które zrobiłam dobre kilka dni temu (jedliśmy je przez dwa dni. Pierwszego dnia z ryżem, drugiego z kaszą jęczmienną – tak mi bardziej smakowało). Idzie wiosna!!! 😀
Składniki :
50 dag wołowiny gulaszowej
4 duże marchewki
2 średnie pietruszki
2-3 cebule
1 mały kalafior
125 ml czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki klarowanego masła
2 łyżeczki mieszanki ziół prowansalskich
2 liście laurowe
5-6 ziaren ziela angielskiego
sól i świeżo mielony czarny pieprz
Mięso oczyść, pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem, po czym odstaw do lodówki. Warzywa obierz, kalafior zalej na chwilę wodą, żeby wypłynęły z niego robaczki. Marchew i pietruszkę pokrój w półplasterki, cebule w dość grubą kostkę, kalafior podziel na niewielkie różyczki (łodyżki możesz schrupać – ja tak zrobiłam ;)).
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej masło i podsmaż cebulę*, kiedy będzie już szklista, dołóż mięso i podsmażaj do zrumienienia. Następnie dorzuć ziele angielskie oraz liść laurowy, marchew i pietruszkę. Całość zalej wodą w takiej ilości, żeby warzywa znajdowały się około 2 cm ponad jej powierzchnią. Po około godzinie duszenia dodaj zioła prowansalskie oraz wlej wino – duś jeszcze przez godzinę, często mieszając (jeśli jest taka potrzeba, uzupełniaj wodę). Dopiero na kwadrans przed końcem gotowania dodaj różyczki kalafiora (w ten sposób nie zamienią się w papkę).
Spróbuj – jeśli trzeba, to dosól i dopieprz. Podawaj z pieczywem, ryżem albo kaszą.
*jeśli nie masz takowego, to zrób to na patelni. Zawartość przełożysz potem do garnka, w którym będziesz gotować ragout.
Related Posts
Zupa z czerwonej soczewicy z tajską pastą curry
Warzywny gulasz wołowy
Makaron gryczany z warzywami
Bulion warzywny ze szparagami
Zupa krem z pora
Źródło:http://agatagotuje.pl/wolowe-ragout-z-kalafiorem