ßßß
 
            
         Składniki na ciasto :150 ml gorącej wody275 g mąki pszennej (t650)szczypta soli1 łyżka roztopionego masła lub olejuDo miski wlej gorącą wodę i wsyp pół łyżeczki soli. Woda nie może być wrząca, ale ma być wyraźnie gorąca. Dodaj przesianą mąkę, łyżkę płynnego masła i zagnieć gładkie, sprężyste ciasto. Odstaw je na chwilę, ale nie zapomnij przykryć szczelnie folią spożywczą, żeby nie obeschło.Składniki na farsz:50 dag kiszonej kapusty25 dag mrożonych grzybów*1 cebula1 łyżka masła klarowanego1-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)przyprawy: sól, czarny pieprzGrzyby rozmroź, wylej płyn, jeśli taki się pojawi. Pokrój je na mniejsze kawałki. Kapustę gotuj do miękkości z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Ugotowaną odciśnij z płynu na sicie albo durszlaku, a po przestygnięciu posiekaj najdrobniej jak się da.Cebulę pokrój w niewielką kostkę i zeszklij na maśle, następnie dodaj grzyby i podsmażaj przez około 10 minut, aż odparuje z nich woda. Zdejmij z kuchenki. Kiedy ostygną, zmiksuj i połącz wszystkie składniki, dopraw solą i pieprzem do smaku.Rozwałkuj cienko ciasto i wykrawaj niewielkie okręgi np. za pomocą literatki. Nakładaj łyżeczkę farszu na krążki ciasta i zlepiaj jak pierogi, po czym połącz ze sobą rogi.Gotuj partiami we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem oleju (od wypłynięcia przez około 3 minuty).Podawaj na przykład z postnym barszczem.
Składniki na ciasto :150 ml gorącej wody275 g mąki pszennej (t650)szczypta soli1 łyżka roztopionego masła lub olejuDo miski wlej gorącą wodę i wsyp pół łyżeczki soli. Woda nie może być wrząca, ale ma być wyraźnie gorąca. Dodaj przesianą mąkę, łyżkę płynnego masła i zagnieć gładkie, sprężyste ciasto. Odstaw je na chwilę, ale nie zapomnij przykryć szczelnie folią spożywczą, żeby nie obeschło.Składniki na farsz:50 dag kiszonej kapusty25 dag mrożonych grzybów*1 cebula1 łyżka masła klarowanego1-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)przyprawy: sól, czarny pieprzGrzyby rozmroź, wylej płyn, jeśli taki się pojawi. Pokrój je na mniejsze kawałki. Kapustę gotuj do miękkości z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Ugotowaną odciśnij z płynu na sicie albo durszlaku, a po przestygnięciu posiekaj najdrobniej jak się da.Cebulę pokrój w niewielką kostkę i zeszklij na maśle, następnie dodaj grzyby i podsmażaj przez około 10 minut, aż odparuje z nich woda. Zdejmij z kuchenki. Kiedy ostygną, zmiksuj i połącz wszystkie składniki, dopraw solą i pieprzem do smaku.Rozwałkuj cienko ciasto i wykrawaj niewielkie okręgi np. za pomocą literatki. Nakładaj łyżeczkę farszu na krążki ciasta i zlepiaj jak pierogi, po czym połącz ze sobą rogi.Gotuj partiami we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem oleju (od wypłynięcia przez około 3 minuty).Podawaj na przykład z postnym barszczem. *borowiki lub/i podgrzybkiRelated PostsUszka z kapustą i grzybami oraz karmelizowaną cebuląBabka ziemniaczana z białą kiełbasąPoniedziałkowe pierogi z mięsem z rosołu i kiszoną kapustąStaropolski kapuśniak myśliwskiBigos (z garnka rzymskiego)
*borowiki lub/i podgrzybkiRelated PostsUszka z kapustą i grzybami oraz karmelizowaną cebuląBabka ziemniaczana z białą kiełbasąPoniedziałkowe pierogi z mięsem z rosołu i kiszoną kapustąStaropolski kapuśniak myśliwskiBigos (z garnka rzymskiego)