ßßß
Składniki na ciasto:300 ml gorącej (ale nie wrzącej) wody55 dag mąki pszennej (typ 650)1/2 łyżeczki soli1 łyżka olejuDo miski wlej gorącą wodę z olejem i wsyp pół łyżeczki soli. Woda nie może być wrząca, ale ma być wyraźnie gorąca. Do takiej mieszaniny dodaj przesianą mąkę i zagnieć gładkie, sprężyste ciasto. Odstaw je na chwilę, ale nie zapomnij przykryć szczelnie folią spożywczą, żeby nie obeschło.Składniki na farsz *:70 g suszonych grzybów1 kg kiszonej kapusty40 dag cebuli2 łyżki masła klarowanego1 liść laurowy2 ziarna ziela angielskiegosól i pieprz do smakuNamocz grzyby i je ugotuj. Wodę zachowaj – wlejesz ją do kapusty, którą razem z zielem angielskim i liściem laurowym trzeba też ugotować do miękkości (w niewielkiej ilości wody). Jeśli uważasz, że kapusta jest zbyt kwaśna, to ją opłucz przed gotowaniem.Cebulę pokrój w piórka i skarmelizuj (czyli bardzo długo, nawet do godziny, podsmażaj na maśle na niewielkim ogniu, nie dopuszczając jednak do przypalenia – cebula znacznie zmniejszy swoją objętość i skoncentruje swój smak)**.Kiedy składniki ostygną, zmiksuj ugotowane grzyby i skarmelizowaną cebulę.Ugotowaną kapustę drobno posiekaj.Połącz składniki, dopraw solą i pieprzem do smaku. Nakładaj łyżeczkę farszu na krążki ciasta i zlepiaj jak pierogi, po czym sklej ze sobą rogi.Gotuj partiami we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem oleju (od wypłynięcia przez około 3 minuty). Po ugotowaniu pozwól im ostygnąć na płaskim talerzu, wykładając je pojedynczą warstwą (jeśli nie podajesz ich od razu i planujesz zamrozić, to posmaruj je jeszcze odrobiną oleju, żeby się nie skleiły).
*z podanej ilości składników wyjdzie około 90 dość sporych uszek.** jeśli trzeba, można od czasu do czasu podlać wodą albo dodać pół łyżeczki cukru, żeby nieco przyspieszyć proces.Related PostsUszka z kapustą i grzybamiStaropolski kapuśniak myśliwskiBigos (z garnka rzymskiego)Poniedziałkowe pierogi z mięsem z rosołu i kiszoną kapustąPostny barszcz czerwony