ßßß
Składniki (6 porcji):5 marchewek (500g)3 cebule (240g)zielona część pora ok. 20 cm (100g)1/4 selera (140g)2 pietruszki (140g)przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego (100g)600 g filetów rybnych (np. morszczuk)mąka do obtoczenia rybyolej lub masło klarowane do smażeniaUmyj i obierz warzywa. Cebule pokrój w kostkę, pora w piórka, marchewkę i pietruszkę w półplasterki, seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach*. W sporym garnku o grubym dnie rozgrzej tłuszcz i zeszklij cebulę, następnie dodaj pozostałe warzywa i przesmażaj, często mieszając, przez około 5 minut. Po tym czasie oprósz je solą, pieprzem, wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Podlej warzywa wodą (około 100ml) i duś do miękkości, następnie dodaj koncentrat pomidorowy i dopraw do smaku.Zamrożone filety rozmroź odpowiednio wcześniej i odciśnij z wody za pomocą papierowych ręczników, delikatnie osól. Świeżą rybę umyj i osusz, także osól. Filety obtocz w mące, otrząśnij z jej nadmiaru i smaż na jasno złoty kolor (po około 2-3 minuty z każdej strony). Usmażone płaty odsącz z nadmiaru tłuszczu.W naczyniu do zapiekania rozłóż połowę warzyw, na nich ułóż wszystkie filety i przykryj pozostałą połową (pozbądź się liścia laurowego i ziela!). Odstaw do „przegryzienia” na przynajmniej dwie godziny. Po tym czasie możesz serwować na ciepło, odgrzewając w piekarniku lub na zimno. Jest pysznie w obu wariantach!
*możesz też zetrzeć na tarce wszystkie warzywa (za wyjątkiem cebuli). Ja lubię, kiedy marchewka i pietruszka są w większych kawałkach, Głodzilla też preferuje mniej rozciapciane jedzenie 😉Related PostsŚledzie po kaszubsku (i prawo zachowania energii)Uszka z kapustą i grzybamiPo prostu karp smażony, najlepszyŚledzie po ka(rry)szubskuSzybko dojrzewające pierniczki