ßßß
Składniki na ciasto:300 ml gorącej (ale nie wrzącej) wody550 g mąki pszennej (typ 650)1/2 łyżeczki soli1 łyżka olejuDo miski wlej gorącą wodę z olejem i wsyp pół łyżeczki soli. Woda nie może być wrząca, ale ma być wyraźnie gorąca. Do takiej mieszaniny dodaj przesianą mąkę i zagnieć z tego gładkie ciasto.Odstaw je na chwilę, ale nie zapomnij przykryć szczelnie folią spożywczą, żeby nie obeschło.Składniki na farsz (około 40-50 szt.):500 g ugotowanej wołowiny (z rosołu)2 duże cebulemasło klarowane2 płaskie łyżeczki świeżo mielonego, kolorowego pieprzu2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry1 płaska łyżeczka soli30 g suszonych pomidorów (wiórki)Mięso pokrój na kawałki i zmiel albo rozdrobnij w kielichu blendera. Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle klarowanym. Nic się nie stanie, jak się zrumieni – ja nawet tak wolę, ma wtedy głębszy smak. Wymieszaj cebulę ze zmielonym mięsem i dodaj przyprawy. Jeśli farsz będzie zbyt suchy, warto dolać trochę rosołu.Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkuj dość cienko i wykrój kółka. Na każdym z nich układaj porcję farszu i zlepiaj. Pierogi układaj na kuchennej ściereczce, uważając, aby się nie stykały ze sobą.W dużym garnku zagotuj wodę, osól ją i dodaj trochę oleju (zapobiegnie to sklejaniu się gotowych pierogów bądź też ograniczy ich zapędy ku temu :)). Ulepione pierogi wrzucaj do wrzątku i gotuj przez około 3 minuty od wypłynięcia. Gotowe odławiaj łyżką cedzakową i podawaj z zezłoconą cebulką lub posypane wiórkami pomidorów.Smacznego!
Related PostsZapiekanka ziemniaczana z mięsem z rosołuPoniedziałkowe pierogi z mięsem z rosołu i kiszoną kapustąBabka ziemniaczana z białą kiełbasąŚledzie po kaszubsku (i prawo zachowania energii)