ßßß
Składniki :250 g masła400 g miodu1 szklanka cukru1 kg mąki pszennej200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%8 żółtek i 3 białka (czyli 3 całe jaja i 5 żółtek)3 czubate łyżki kakao3 łyżeczki sody40 g przyprawy do piernikaW sporym rondelku podgrzej miód i rozpuść w nim cukier, dodaj przyprawę do piernika. Do gorącej masy włóż kostkę masła i mieszaj, aż się połączy z miodem. Odstaw do ostygnięcia. Wyjmij z lodówki jajka i śmietanę, w tym czasie dojdą do temperatury względnie pokojowej.Gdy masa miodowa będzie letnia, do dużej miski przesiej mąkę z sodą i kakao. Oddziel białka od żółtek w 5 jajach. 3 jaja wbij w całości do miski z mąką. Dodaj żółtka, śmietanę oraz miód z przyprawami i rozpuszczonym masłem. Wymieszaj dokładnie za pomocą łyżki (najwygodniej dużą drewnianą). Ciasto będzie dość luźne, więc należy je umieścić na około dobę w lodówce.Na drugi dzień podsypując obficie mąką, rozwałkuj ciasto na placki o grubości 3-5 mm. Wykrawaj dowolne kształty i umieszczaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości co najmniej 1,5 cm od siebie (rosną). Piecz przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
*zaraz po upieczeniu są mięciutkie, potem LEKKO twardnieją i znowu miękną.Related PostsBabka na winie musującymPierniczki pszenno-żytnie na miodzie gryczanymPierniczki katarzynkiMakowiec zawijany z białym makiemRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z serem