ßßß
Składniki (na 3 blaszki ciastek):300 g miodu gryczanego100 g cukru150 g masła3-4 czubate łyżeczki przyprawy do piernika *1 żółtko i 1 całe jajko200 g żytniej razowej mąki (typ 2000)300 g mąki pszennej (typ 650)2 łyżeczki sody oczyszczonej (10 g)Rozpuść w rondelku masło, dodaj miód, cukier i przyprawę do piernika. Podgrzewając na niewielkim ogniu mieszaj, aż połączą się wszystkie składniki. Ostudź.Do miski przesiej obie mąki z dodatkiem sody. Wbij jajko i dodaj żółtko, następnie wlej zawartość rondelka i wymieszaj drewnianą łyżką. Gdy powstanie jednolite, luźne ciasto, odstaw je do lodówki na godzinę do schłodzenia – stężeje.Na podsypanej mąką stolnicy wałkuj ciasto na grubość około 1 cm i wykrawaj dowolne kształty. Piecz pierniczki w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 8-10 minut. Ostudzone możesz polukrować, oblać czekoladą lub zostawić „na golasa” 😉

* jeśli nie domowej, to takiej bez mąki i kakaoRelated PostsRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z seremBabka na winie musującymSzybko dojrzewające pierniczki (alpejskie)Piernik z powidłamiStaropolski piernik dojrzewający