ßßß Cookit - przepis na Pierniczki pszenno-żytnie na miodzie gryczanym

Pierniczki pszenno-żytnie na miodzie gryczanym

nazwa

Wykonanie

Już drugi rok z rzędu wieczorne pieczenie pierniczków kończy się cukrowym hajem Głodzilli i dzikimi harcami do godziny 22. Ma to jednak swój urok. Być może zapach pierniczków prosto z piekarnika działa uspokajająco, bo widok Głodzilli podkradającego jeszcze ciepłe ciastka mnie rozczula, a jego radość z udanego szabrowania udziela się i mi. W zeszłym roku też udawałam, że nie widzę, jak się skrada zza kanapy niczym mały komandos. Wiem, że przyszłym też będę odgrywać swoją rolę dla dwójki łobuziaków, bo na razie nasza córa ma 2,5 miesiąca i inne zabawy. Chciałabym, żeby te chwile pozostały we wspomnieniach moich dzieci jako symbol szczęśliwego dzieciństwa. Tak mnie na sentymenty pod te święta wzięło 😉
Składniki (na 3 blaszki ciastek):
300 g miodu gryczanego
100 g cukru
150 g masła
3-4 czubate łyżeczki przyprawy do piernika *
1 żółtko i 1 całe jajko
200 g żytniej razowej mąki (typ 2000)
300 g mąki pszennej (typ 650)
2 łyżeczki sody oczyszczonej (10 g)
Rozpuść w rondelku masło, dodaj miód, cukier i przyprawę do piernika. Podgrzewając na niewielkim ogniu mieszaj, aż połączą się wszystkie składniki. Ostudź.
Do miski przesiej obie mąki z dodatkiem sody. Wbij jajko i dodaj żółtko, następnie wlej zawartość rondelka i wymieszaj drewnianą łyżką. Gdy powstanie jednolite, luźne ciasto, odstaw je do lodówki na godzinę do schłodzenia – stężeje.
Na podsypanej mąką stolnicy wałkuj ciasto na grubość około 1 cm i wykrawaj dowolne kształty. Piecz pierniczki w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 8-10 minut. Ostudzone możesz polukrować, oblać czekoladą lub zostawić „na golasa” 😉
* jeśli nie domowej, to takiej bez mąki i kakao
Related Posts
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z serem
Babka na winie musującym
Szybko dojrzewające pierniczki (alpejskie)
Piernik z powidłami
Staropolski piernik dojrzewający
Źródło:http://agatagotuje.pl/pierniczki-pszenno-zytnie-na-miodzie-gryczanym