ßßß
Składniki (9 dużych lub 12 średnich muffinek):300 g mąki pszennej1,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej100 g cukru1 roztrzepane jajko190 ml maślanki125 ml olejuskórka otarta z cytryny (bio!)150 g świeżych lub mrożonych jagódProcedura wykonania jest standardowa, jak to przy muffinach.Do jednego naczynia przesiej mąkę z sodą, wsyp cukier. W drugim połącz jajko, maślankę, skórkę otartą z cytryny i olej, następnie wlej miksturę do składników suchych i wymieszaj (niespecjalnie dokładnie).Ciasto będzie dość gęste i gumowate. Istnieje ewentualność, że trzeba będzie dodać chlust maślanki. Na koniec wmieszaj w masę jagody i przełóż do foremek (wyłożonych papilotkami lub silikonowych).Piecz przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC.

Related PostsBabka na winie musującymMuffinki „murzynki” z żurawinąMuffiny marchewkowo-pietruszkowe z jądrami z pestek moreliRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z seremSzybkie i łatwe ciasto ze śliwkami