ßßß
Składniki :250 ml maślanki150 ml oleju rzepakowego2 jaja300 g mąki pszennej120 g cukru2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonu300 g wypestkowanych śliwek (węgierki)cukier puder do posypaniaCiasto robi się tak łatwo jak muffiny – w jednym naczyniu połącz mokre składniki: maślankę, olej i jajka, do drugiego natomiast przesiej suche: mąkę z sodą i cynamonem, cukier. Następnie połącz je ze sobą, mieszając krótko np. widelcem – mikser jest zbędny.Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce rozprowadź ciasto, po czym ułóż na wierzchu (rozcięciami ku górze) wypestkowane śliwki.Piecz przez około 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Sprawdź patyczkiem. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.

Zmodyfikowałam przepis z Moich WypiekówRelated PostsBabka na winie musującymMuffiny marchewkowo-pietruszkowe z jądrami z pestek moreliMurzynek z makiem i suszonymi śliwkamiMuffinki „murzynki” z żurawinąRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z serem