ßßß Cookit - przepis na „Księżycowe” pomidorki

„Księżycowe” pomidorki

Wykonanie

Lubicie suszone pomidory? Ja bardzo. Mają jednak tę wadę, że są dość drogie, nie dostanę się ich w pobliskim spożywczaku i nie mam ich pod ręką wtedy, kiedy najbardziej mam na nie ochotę. Dzięki Nigelli poznałam sposób na samodzielne wykonanie bardzo zadowalającego i szybkiego zamiennika 😉 Zmodyfikowałam nieco przepis, który znalazłam w książce „Nigella ekspresowo”.
Składniki:
50 dag pomidorków koktajlowych
łyżeczka suszonego rozmarynu
łyżeczka soli
oliwa z oliwek
Pomidorki koktajlowe przekrój na połowy i ułóż na blasze wyłożonej folią aluminiową albo w naczyniu żaroodpornym. Wymieszaj ze sobą sypkie przyprawy i oprósz nimi pomidorki. Pokrop oliwą z oliwek, włóż do nagrzanego do 250 stopni piekarnika i od razu go wyłącz. Zostaw na całą noc – stąd nazwa 😉 (ja rano jeszcze raz nagrzałam piekarnik, ale do 200 stopni – moim zdaniem pomidorki były jeszcze zbyt wilgotne).
Gotowe pomidorki rewelacyjnie smakują na domowym chlebku (najlepiej na zakwasie), posmarowanym serkiem i z kilkoma listkami bazylii. Pyszne na śniadanie 😉
Related Posts
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z serem
Nadziewane papryki po hiszpańsku
Wytrawne muffiny z warzywami i serem
Ziemniaki pieczone z rozmarynem i chili
Risotto z cytryną i rozmarynem
Źródło:http://agatagotuje.pl/ksiezycowe-pomidorki