ßßß
Składniki na kruche ciasto :400 g mąki pszennej250 g masła2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki cukru pudru5 żółtekMąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przesiej do miski. Wkrój zimne masło i dodaj żółtka. Szybko zagnieć ciasto, polecam użyć do tego tłuczka do ziemniaków. Podziel ciasto na dwie części – 60% i 40% (tym, którzy nie mogą żyć bez wagi od razu napiszę, że to odpowiednio 470 g i 310 g) – i wstaw je do zamrażarki.Blachę o wymiarach ok. 35 x 20 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Zetrzyj większą część ciasta, rozprowadź w formie, przyklep, żeby było w miarę równo i podpiecz na złoto w temperaturze 190ºC przez około 20 minut.Odstaw do całkowitego wystudzenia – ważne!Składniki na piankę :5 białek200 g cukru2 łyżeczki cukru waniliowego2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)125 ml oleju słonecznikowegoOraz:500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)Gdy podpieczony spód już wystygnie, weź się za ubijanie białek. Kiedy będą już sztywne, stopniowo, małymi porcjami wsypuj oba cukry i cały czas ubijaj na wysokich obrotach. Następnie powoli wsyp proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Na koniec wąską strużką wlewaj olej, nie przerywając miksowania.Ponownie rozgrzej piekarnik i wyłóż pianę na ostudzony spód. Wyrównaj i poukładaj gęsto maliny (otworkami do góry) – warto wepchnąć je trochę w pianę. Na wierzch zetrzyj resztę zamrożonego ciasta (40%).Piecz przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po wyjęciu z czeluści piekarnika oprósz ciasto cukrem pudrem, jeśli lubisz bardzo słodko

Related PostsSernik z kokosem siostry AnastazjiRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z seremRogale marcińskie krok po krokuMakowiec zawijany z białym makiem