Kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką z olejem rzepakowym

nazwa

Wykonanie

W zeszłym roku piekłam to ciasto z malinami. Niedawno wyjęłam z zamrażarki jagody i użyłam ich do tego ciasta, które w naszej rodzinie cieszy się dużą popularnością. Jest stosunkowo proste w przygotowaniu i pięknie prezentuje się na stole. Intensywny kolor owoców kontrastuje z kremową bielą pianki, którą robi się z białek, budyniu i oleju. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego każdy powinien codziennie go spożywać. Najlepiej oczywiście na surowo, jako dodatek do sałatek. Ze względu na jego delikatny smak i wysoką temperaturę dymienia używam go także do innych celów. Na przykład do pieczenia.
Składniki na kruche ciasto (forma 35 x 20 cm):
400 g mąki pszennej
250 g zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przesiej do miski. Wkrój zimne masło i dodaj żółtka. Szybko zagnieć ciasto. Podziel ciasto na dwie części – 60% i 40% (tym, którzy nie mogą żyć bez wagi od razu napiszę, że to odpowiednio 470 g i 310 g) – i wstaw je do zamrażarki.
Formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Zetrzyj większą część ciasta, rozprowadź, przyklep, żeby było w miarę równo i podpiecz na złoto w temperaturze 190ºC przez około 20 minut.
Odstaw do całkowitego wystudzenia – ważne!
Składniki na piankę :
5 białek
200 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
125 ml oleju rzepakowego
Oraz:
500 g jagód (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)
Gdy podpieczony spód już wystygnie, ubij białka. Kiedy będą już sztywne, stopniowo, małymi porcjami wsypuj oba cukry i cały czas ubijaj na wysokich obrotach. Następnie powoli wsyp budyń, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Na koniec wąską strużką wlewaj olej, nie przerywając miksowania (lepiej na mniejszej prędkości i nie za długo).
Ponownie rozgrzej piekarnik i wyłóż pianę na ostudzony spód. Wyrównaj i poukładaj gęsto jagody – warto wepchnąć je trochę w pianę. Na wierzch zetrzyj resztę zamrożonego ciasta (40%).
Piecz przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po ostygnięciu możesz jeszcze posypać cukrem pudrem.
Zmodyfikowany przepis z Moich Wypieków.
Related Posts
Jagodzianki
Sernik z kokosem siostry Anastazji
Rogale marcińskie krok po kroku
Makowiec zawijany z białym makiem
Źródło:http://agatagotuje.pl/kruche-ciasto-z-jagodami-i-budyniowa-pianka-z-olejem-rzepakowym