ßßß
Składniki na kruche ciasto (forma 35 x 20 cm):400 g mąki pszennej250 g zimnego masła2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki cukru pudru5 żółtekMąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przesiej do miski. Wkrój zimne masło i dodaj żółtka. Szybko zagnieć ciasto. Podziel ciasto na dwie części – 60% i 40% (tym, którzy nie mogą żyć bez wagi od razu napiszę, że to odpowiednio 470 g i 310 g) – i wstaw je do zamrażarki.Formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Zetrzyj większą część ciasta, rozprowadź, przyklep, żeby było w miarę równo i podpiecz na złoto w temperaturze 190ºC przez około 20 minut.Odstaw do całkowitego wystudzenia – ważne!Składniki na piankę :5 białek200 g cukru2 łyżeczki cukru waniliowego2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)125 ml oleju rzepakowegoOraz:500 g jagód (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)Gdy podpieczony spód już wystygnie, ubij białka. Kiedy będą już sztywne, stopniowo, małymi porcjami wsypuj oba cukry i cały czas ubijaj na wysokich obrotach. Następnie powoli wsyp budyń, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Na koniec wąską strużką wlewaj olej, nie przerywając miksowania (lepiej na mniejszej prędkości i nie za długo).Ponownie rozgrzej piekarnik i wyłóż pianę na ostudzony spód. Wyrównaj i poukładaj gęsto jagody – warto wepchnąć je trochę w pianę. Na wierzch zetrzyj resztę zamrożonego ciasta (40%).Piecz przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po ostygnięciu możesz jeszcze posypać cukrem pudrem.
Zmodyfikowany przepis z Moich Wypieków.Related PostsJagodziankiSernik z kokosem siostry AnastazjiRogale marcińskie krok po krokuMakowiec zawijany z białym makiem