Kruche ciasto z pianką i malinami – bardzo popularne :)

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj będzie szybciorem, bo mnie goni do roboty 15 kilogramów śliwek ;).
Wczoraj wieczorem popełniłam kruche ciasto z malinami i budyniową pianką – bardzo popularne na wszelakich blogach kulinarnych. Trzeba przyznać, że Dorota z Moich Wypieków potrafi wyznaczać trendy. Na dowód, że ciasto jest i łatwe, i efektowne przytaczam przepis wraz ze zdjęciami i życzę Wam smacznego – jestem pewna, że Wy również będziecie chcieli je spróbować 😉
Przy okazji chciałabym Wam się pochwalić, że wyczaiłam patent na szybkie, niebrudzące robienie kruchego ciasta bez pomocy jakichś wymyślnych sprzętów za dziesiątki złotówek. Wystarczy miska i ugniatarka/tłuczek do ziemniaków – taka jak tu .
Składniki na kruche ciasto :
400 g mąki pszennej
250 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przesiej do miski. Wkrój zimne masło i dodaj żółtka. Szybko zagnieć ciasto, polecam użyć do tego tłuczka do ziemniaków. Podziel ciasto na dwie części – 60% i 40% (tym, którzy nie mogą żyć bez wagi od razu napiszę, że to odpowiednio 470 g i 310 g) – i wstaw je do zamrażarki.
Blachę o wymiarach ok. 35 x 20 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Zetrzyj większą część ciasta, rozprowadź w formie, przyklep, żeby było w miarę równo i podpiecz na złoto w temperaturze 190ºC przez około 20 minut.
Odstaw do całkowitego wystudzenia – ważne!
Składniki na piankę :
5 białek
200 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
125 ml oleju słonecznikowego
Oraz:
500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)
Gdy podpieczony spód już wystygnie, weź się za ubijanie białek. Kiedy będą już sztywne, stopniowo, małymi porcjami wsypuj oba cukry i cały czas ubijaj na wysokich obrotach. Następnie powoli wsyp proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Na koniec wąską strużką wlewaj olej, nie przerywając miksowania.
Ponownie rozgrzej piekarnik i wyłóż pianę na ostudzony spód. Wyrównaj i poukładaj gęsto maliny (otworkami do góry) – warto wepchnąć je trochę w pianę. Na wierzch zetrzyj resztę zamrożonego ciasta (40%).
Piecz przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po wyjęciu z czeluści piekarnika oprósz ciasto cukrem pudrem, jeśli lubisz bardzo słodko
Related Posts
Sernik z kokosem siostry Anastazji
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z serem
Rogale marcińskie krok po kroku
Makowiec zawijany z białym makiem
Źródło:http://agatagotuje.pl/kruche-ciasto-z-pianka-i-malinami-bardzo-popularne