Jak zrobić kopytka?

nazwa

Wykonanie

Ziemniaki mają w sobie coś takiego, że nie mogą się znudzić, być może z tego powodu, że stanowią bazę do bardzo wielu potraw. Jedną z moich ulubionych są kopytka – genialny dodatek do wszelkich gulaszów i zawiesistych sosów*. Są pyszne także z podsmażonym boczkiem i cebulką. A tak na marginesie, to zawsze mnie zastanawiało, dlaczego nazywają się tak a nie inaczej. Może komuś przypominały raciczki. Włosi na swoje kopytka mówią „gnocchi”, czyli ‚grudki’ – jakoś bardziej to do mnie przemawia… 😉
Ten przepis ukazał się jako pierwszy na moim blogu, ale postanowiłam go nieco odświeżyć, bo już trochę więcej wiem o gotowaniu. Kopytka są przykładem na to, że czasem gramaturę można sobie wsadzić w buty – tutaj po prostu najlepiej sprawdzają się proporcje. Najbardziej nadają się tutaj ziemniaki mączystych odmian. Warto ugotować je dzień wcześniej, wtedy zrobienie klusek zajmuje mniej niż pół godziny.
Składniki (6 porcji):
1,2 kg ugotowanych, ostudzonych ziemniaków
około 300 g mąki pszennej
2 jajka
płaska łyżeczka soli
Zanim zabierzesz się za robienie kopytek, wstaw na kuchenkę spory garnek z osoloną wodą. Dopiero kiedy zacznie wrzeć, możesz przystąpić do przygotowywania klusek, bo ciasto na nie nie lubi czekać.
Ugotowane, zimne ziemniaki przeciśnij przez praskę do miski. Uklep równo i podziel nożem na krzyż tak, aby wyznaczyć cztery równe ćwiartki. Jedną z nich wyjmij i wyłóż na pozostałe ziemniaki, a w jej miejsce wsyp mąkę. Mąki powinno być tyle, aby była równo z ziemniakami. Dodaj sól, wbij jajka i szybko wyrób na gładką masę.
Ciasto podziel na 3 części i z każdej na oprószonej mąką stolnicy uformuj wałek, spłaszcz go i potnij na ukos na niewielkie kawałki.
Kluski gotuj partiami w lekko osolonej wodzie przez 2-3 minuty od wypłynięcia.
*można je również podawać niemowlętom powyżej 10 miesiąca życia
Related Posts
Ruskie pierogi
Ziemniaczano-twarogowe knedle ze śliwkami
Kluski śląskie bez jajek
Pełnoziarniste naleśniki z serem i różowymi winogronami
Krokiety (kotlety) ziemniaczane
Źródło:http://agatagotuje.pl/jak-zrobic-kopytka