ßßß
            
        
Składniki na knedle (ok. 15 szt):750 g ugotowanych ziemniaków (mączystych)300 g mąki pszennej2 jajkaszczypta soliokoło 15 średnich truskawekSkładniki na sos:100 ml jogurtu naturalnego100 g półtłustego twarogu150 g truskawek3 łyżki cukruUgotowane ziemniaki zmiel albo przeciśnij przez praskę (ostatecznie bardzo dokładnie ugnieć). Zostaw bez przykrycia do wystygnięcia i odparowania, następnie wymieszaj z dwoma jajkami, mąką i szczyptą soli (ważne, żeby ziemniaki były dokładnie utłuczone – bez grudek!). Zagnieć jednolite ciasto.Umyte truskawki pozbaw szypułek.Z ziemniaczanego ciasta uformuj równych 15 kulek. Każdą z nich spłaszcz w dłoni na placek, ułóż na środku truskawkę i zlep jak pieroga, po czym turlaj, aż zamieni się w kulkę. Najlepiej robić to umączonymi rękami, ponieważ ciasto się lepi.Gotuj we wrzącej wodzie (nie musi być osolona) przez 3-5 minut od wypłynięcia.Podawaj ze śmietaną, zrumienioną bułką tartą, cukrem albo z sosem przygotowanym z podanych wyżej składników: w wysokim naczyniu zmiksuj jogurt, twaróg, truskawki i cukier.

Młode mamy z pewnością się ucieszą, że taki obiad mogą podać niemowlęciu, które ukończyło 10. miesiąc życia (pod warunkiem, że nie ma alergii na truskawki i białko mleka krowiego).Related PostsZiemniaczano-twarogowe knedle ze śliwkamiMakaron z serem i truskawkamiPierogi leniwe z ziemniakamiKnedle ze śliwkami (bez sera)