Wykonanie
Małż niespecjalnie przepada za tą zupą, bo jest lekko słodka – on lubi zupy słone,
mięsne i
pieprzne. Człowiekowi Wyżerce i
Młodej za to smakowała.
Młode buraki ćwikłowe z liśćmi, czyli botwina, są jeszcze dostępne na targowiskach i straganach, więc warto zrobić tę pełną smaku, letnią zupę. A na talerzu okrasić ją łyżką gęstej, kwaśnej
śmietany – crème fraîche, która powoli będzie się rozpuszczać w gorącym wywarze i malować piękne, białe wzory na
buraczkowym tle. I nie zapomnij posypać solidnie
natką pietruszki, której też mamy teraz obfitość, jak widać na załączonym obrazku.
Składniki (4 porcje):pęczek botwiny ze sporymi
buraczkamiokoło 1 litr
bulionu warzywnego (albo lekkiego rosołu)1
pietruszka1
marchewka3-4
młode ziemniakikwaśna
śmietana wg uznania
natka pietruszki wg uznania
przyprawy:
ziele angielskie,
liść laurowy,
sok z cytryny,
cukier,
sól morska, świeżo mielony
czarny pieprzZagotuj
bulion z dwoma ziarnami
ziela angielskiego i
liściem laurowym.Umyj i obierz warzywa. Dobrze wypłucz
botwinkę, odrzuć brzydkie liście i łodyżki.
Marchewkę,
ziemniaki i
buraczki pokrój w drobną kostkę,
pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wrzuć warzywa do
wywaru. Kiedy będą prawie miękkie, dodaj opłukane i posiekane liście i łodyżki
botwinki. Gotuj, aż łodyżki zmiękną, następnie dopraw zupę
solą,
pieprzem,
cukrem i
sokiem z cytryny.Na talerzu dodaj do
botwinki łyżkę gęstej, kwaśnej
śmietany i posyp posiekaną
natką pietruszki.
Related PostsZupa z
czerwonej soczewicy z tajską pastą
curryZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymiOgórkowa na kościachSzybki i lekki chłodnik z
botwinkiZupa ogórkowa z
kaszą manną