ßßß
Składniki (4-6 porcji):3 ugotowane buraki2 ziemniaki1 litr bulionu1 marchewka1 pietruszka1 łodyga selera naciowegokawałek białej części pora1 łyżka klarowanego masła20 dag fasoli z puszki1 łyżka koncentratu pomidorowegoprzyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny, cukier (opcjonalnie)4 łyżki kwaśnej śmietany 18%siekana natka pietruszkiDo gotującego się bulionu wsyp pokrojone w kostkę ziemniaki (rzecz oczywista, że uprzednio obrane i umyte :)). Ugotowane wcześniej buraki obierz ze skórki, pokrój na plasterki i również wrzuć do garnka. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie, dodaj wtedy koncentrat pomidorowy i zmiksuj zupę.Pozostałe warzywa – seler, marchew i pietruszkę – obierz i pokrój w drobną kostkę. Pora posiekaj na plasterki. Na patelni rozgrzej masło i podsmażaj wszystkie warzywa przez około 5 minut, często mieszając. Następnie podlej kilkoma łyżkami wody, przypraw szczyptą soli oraz świeżo mielonego pieprzu i duś przez kolejne 5 minut (powinny być al dente).Do garnka ze zmiksowaną zupą dodaj 3/4 warzyw z patelni (resztę zostaw do dekoracji) a także fasolkę. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i solą (ewentualnie cukrem, jeśli buraki są mało słodkie).Podawaj udekorowane kleksem śmietany, solidną porcją natki i pozostałymi duszonymi warzywami.
Related PostsZupa z czerwonej soczewicy z tajską pastą curryZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymiZupa ogórkowa z kaszą mannąBulion warzywny ze szparagamiZupa krem z pieczonych i kiszonych buraków