Wykonanie
Rozmawiałam wczoraj z moją Rodzicielką o barszczu ukraińskim (takie mamy tematy wzniosłe). Padło z jej ust stwierdzenie, że ta zupa jest jak bigos, bo ma tyle wariantów, ile osobniczych upodobań. Fakt. W moim wydaniu wyszła tym razem jako kremowa zupa z
buraków z dodatkiem duszonych na
maśle warzyw i
śmietany. Obowiązkowo ze sporą ilością
natki pietruszki, albowiem – (parafrazując starą reklamę
mlecznych cukierków) – „dziś sama jestem
matką i cóż mogłabym dać moim dzieciom lepszego niż garść natki?”Lista składników wydaje się być długa, jednak to praktycznie nic innego jak
bulion (warzywny lub
mięsno-warzywny w zależności od wyznawanego światopoglądu, ewentualnie posiadanych w domu kostek – zwierzęcych lub tych w sreberkach),
buraczki,
włoszczyzna, kapka
śmietany i
fasola. I garść
natki 😛Nic tylko robić! Robić! Robić! 😉
Składniki (4-6 porcji):3 ugotowane
buraki2
ziemniaki1 litr
bulionu1
marchewka1
pietruszka1 łodyga
selera naciowegokawałek białej części
pora1 łyżka klarowanego
masła20 dag
fasoli z puszki1 łyżka
koncentratu pomidorowegoprzyprawy:
sól,
pieprz,
sok z cytryny,
cukier (opcjonalnie)4 łyżki kwaśnej
śmietany 18%siekana
natka pietruszkiDo gotującego się
bulionu wsyp pokrojone w kostkę
ziemniaki (rzecz oczywista, że uprzednio obrane i umyte :)). Ugotowane wcześniej
buraki obierz ze skórki, pokrój na plasterki i również wrzuć do garnka. Gotuj, aż
ziemniaki będą miękkie, dodaj wtedy
koncentrat pomidorowy i zmiksuj zupę.Pozostałe warzywa –
seler,
marchew i
pietruszkę – obierz i pokrój w drobną kostkę.
Pora posiekaj na plasterki. Na patelni rozgrzej
masło i podsmażaj wszystkie warzywa przez około 5 minut, często mieszając. Następnie podlej kilkoma łyżkami
wody, przypraw szczyptą
soli oraz świeżo mielonego
pieprzu i duś przez kolejne 5 minut (powinny być al dente).Do garnka ze zmiksowaną zupą dodaj 3/4 warzyw z patelni (resztę zostaw do dekoracji) a także
fasolkę. Dopraw do smaku
sokiem z cytryny,
pieprzem i
solą (ewentualnie
cukrem, jeśli
buraki są mało słodkie).Podawaj udekorowane kleksem
śmietany, solidną porcją
natki i pozostałymi duszonymi warzywami.
Related PostsZupa z
czerwonej soczewicy z tajską pastą
curryZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymiZupa ogórkowa z
kaszą mannąBulion warzywny ze
szparagamiZupa krem z pieczonych i kiszonych
buraków