ßßß
Składnikiogórki gruntowe, 3 kgpieprz, 18 ziarenekziele angielskie, 18 ziarenekliście laurowe, 9 liścigorczyca, 9 łyżeczekczosnek, 6 ząbkówZalewa:woda, 2 locet, 200 mlsól, 2 łyżkicukier, 100 gcurry, 2 łyżeczkipapryka ostra, 1 łyżeczkaSposób przygotowaniaOgórki umyć. Pokroić na ćwiartki. Przełożyć do umytych i wyparzonych słoików. Do Każdego włożyć po 2 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, po 1 liściu laurowym, łyżeczce gorczycy oraz kilka plasterków czosnku.Wszystkie składniki na zalewę umieścić w garnku i zagotować. Zalać nią ogórki. Słoiki zakręcić.Pasteryzować w garnku przez 10 minut lub w piekarniku rozgrzanym do 110 stopni przez 30 minut.Obrócić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia.75 mg voltarenbuy xanax uk