ßßß
Składniki:ogórki 3 kgpapryka czerwona 2szalotka po 3-5 na słoikczosnek po 1 ząbku na słoikpapryka ostra po 1,5 cm kawałku na słoikziele angielskie, pieprz naturalny, listek laurowy, gorczycaZalewa:woda 3 locet 10% 0,5 lcukier 0,6 kgsól 5 płaskich łyżekWykonanie:Ogórki dokładnie umyć, osuszyć. Ściśle nakładać do słoików. Jeżeli ogórki są zbyt duże, to przekrajać wzdłuż. Paprykę umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w szersze paski i powkładać do ogórków. Czosnek i cebulki obrać i powrzucać do słoików. Do każdej porcji dodać po 3 ziarenka ziela angielskiego, pieprzu, listek laurowy i gorczycę. Przygotować zalewę: wszystkie składniki zagotować. Gorącym płynem zalać ogórki w słoikach. Mocno zakręcić. Można pasteryzować przez ok. 5 minut, ale niekoniecznie.