Wykonanie
Pomysł na takie
ogórki znalazłam tutaj i robiłam je w zeszłym roku..no i wtedy zapomniałam opublikować wpis..W tym roku też takie zrobię..raz ,że są smaczne ,a dwa - dobry sposób na wykorzystanie większych
ogórków...na zdjęciu słoiki są przed pasteryzacją...zapomniałam zrobić zdjęcia już po...
ogórki nadają się do jedzenia po około 3 tygodniach ..przejdą wtedy smakiem i aromatem przypraw..i nabiorą innego koloru..Jak zrobię w tym roku dodam nowe zdjęcia..
Składniki (na 5 litrowych słoików):2 kg
ogórków gruntowych2 świeże
czerwone papryki5 dużych ząbków
czosnkukoperek zielony1 szklanka
soli9 szklanek
wodyzalewa:3 szklanki
wody2,5 szklanki
octu 10%3 szklanki
cukru1 łyżeczka
ziela angielskiego2 łyżeczki
gorczycy2
liście lauroweszczypta
pieprzu2 duże
cebule10 - 15 g mielonej
kurkumyOgórki umyć i zetrzeć na tarce w cienkie długie plastry. Zalać roztworem z 1 szklanki
soli, 9 szklanek
wody i odstawić na 3 godziny.Do każdego słoika dać 1 pokrojony duży ząbek
czosnku, 1 łyżeczkę posiekanego
koperku oraz trochę pokrojonej wzdłuż
papryki. Po 3 godzinach
ogórki odcedzić z roztworu
soli i układać w słoikach "na stojąco".Zrobić zalewę: gotować razem wszystkie jej składniki około 10 minut na małym ogniu. Natychmiast po zestawieniu z ognia zalać nią
ogórki (należy zwrócić uwagę na fakt, iż
kurkuma łatwo barwi, pozostawiając plamy, więc należy zachować ostrożność).Słoiki zakręcić i pasteryzować 5 minut.
Ogórki są gotowe do jedzenia po ok. 3-4 tygodniach.