Wykonanie
Co tu wiele pisać , nie ma nic lepszego dla amatorów ciast z kremem jak karpatka. Delikatna,lekka i pyszna …nie ważne czy kaloryczna ,takie smakołyki w
boczki nie wchodzą , a jak tyć to przynajmniej po czymś niebiańskim.. 😉 Do tego wszystkiego jej wykonanie wcale nie jest tak trudne jak by się wydawało ..
Co potrzeba by pójść do nieba 😉 :Ciasto :1 szklanka
wody150 g
margaryny1 szklanka
mąki pszennej4
jajka ( duże lub 5 małych )szczypta
soli i
proszku do pieczenia ( tak na czubeczku łyżeczki od
herbaty )Krem :3 szklanki
mleka1 kostka
masła ( może być
margaryna ,ale lepszy smak
daje masło )2 opakowania budyniu
waniliowego1 szklanka
cukru ( nie pełna )1 l
mlekaWodę zagotować z
margaryną. Garnek ściągnąć z ognia i mieszając energicznie , dodać
mąkę. Garnek postawić z powrotem na kuchence, zmniejszając ogień, ciągle mieszając, gotować jeszcze ok. 2- 3 minut. Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka, taka gładziutka masa jak gładź gipsowa lub
wosk. W smaku, na surowo także je przypomina ,więc nikt z gara podjadał nie będzie 😉 . Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia . Do zimnego ciasta, miksując mikserem, dodawać po jednym całym
jajku, szczyptę
soli i
proszek do pieczenia. Podzielić ciasto na dwie porcje i każda z nich cieniutko rozprowadzić łyżką po blaszce -najlepiej na papierze do pieczenia , ale można także porządnie wytłuścić blaszkę
masłem . Piekarnik rozgrzewamy do 180-190 C i do tak nagrzanego wstawiamy ciasto na 20 minut , po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 C i pieczemy-suszymy ciasto jeszcze 10 minut . Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia -najlepiej na noc ,wtedy ciasto przeschnie i nie będzie chłonąć wilgoci z kremu .
Mleko na krem ( 1 l ) , wlewamy do garnka , zostawiając 3 szklanki w których rozprowadzamy
budyń . Kiedy
mleko zacznie się gotować, dodajemy
cukier-mieszamy i stopniowo mieszając, wlewamy
budyń , gotujemy aż zagęści się całkowicie . Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia ( jeśli będzie letni, to może się nam zważyć przy łączeniu z tłuszczem ) . Miękkie
masło ( najlepiej pozostawione na noc poza lodówką ) utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny
budyń, aż do uzyskania puszystej jednolitej konsystencji . Gotowy krem układamy na jednej warstwie ciasta ,dociskając go drugą warstwą i gotowe . Można poprószyć
cukrem pudrem lub polać
czekoladą , ale my lubimy taką bez dodatków i tak jest słodka … 😉