Wykonanie
Szwedzkie, proste i szybkie ciasto
biszkoptowe. Z pysznym, delikatnym sosem
waniliowym. Jeśli użyjecie prawdziwej
wanilii (a tylko taką tutaj polecam) ciasto będzie miało bardzo wyraźny,
waniliowy smak i aromat. Sos
waniliowy nadaje ciastu wilgotności, bez niego byłoby zdecydowanie zbyt suche. Polecane z
lodami,
owocami lub
bitą śmietaną lub... bez dodatków, po prostu do
kawy :-). Za przepis dziękuję Małgosi.Składniki na ciasto:3
jajka180 g drobnego
cukru do wypieków130 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia100 ml wrzącej
wodyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia, przesiać, odłożyć.W misie miksera ubić
jajka (w całości) z
cukrem na jasną, puszystą masę.
Jajka powinny nawet potroić swoją objętość.
Mąkę z proszkiem dodać do masy jajecznej, wymieszać delikatnie szpatułką. Dodać wrzącą
wodę, delikatnie wymieszać.Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Masę przelać do formy, wyrównać.Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Następnie wyjąć na blat, wystudzić. Przekroić wzdłuż na 2 części.Sos
waniliowy:125 g
masła4 łyżki
cukru z
wanilią100 ml
mlekaWszystkie składniki na sos zagotować w garnuszku. Gotować około 10 minut (lub minimalnie dłużej) do lekkiego zgęstnienia sosu. Sos schłodzić w lodówce, by zgęstniał bardziej.Dolną część ciasta położyć na paterze, wylać na nią sos. Przykryć drugą częścią. Oprószyć pudrem.Ciasto można podawać z
bitą śmietaną,
owocami lub
lodami.* W oryginale ciasto poleca się kroić jeszcze ciepłe i przekładać ciepłym sosem.Smacznego :-).