Wykonanie
Przyznaję, że trochę zaskoczył mnie ten sernik…wielkością. To ogromna porcja ciasta, ale bez obaw, nic się nie zmarnuje. Sernik jest pyszny, żaden śmiałek nie
zdoła poprzestać na jednym kawałku. Trochę odeszłam od oryginalnego przepisu – z powodu mojej niechęci do
rodzynek, zastąpiłam je
płatkami migdałowymi.
SkładnikiKruche ciasto:200g
mąki2
żółtka120g
masła50g
cukru pudruCytrynaSólMasa serowa:1kg zmielonego
twarogu sernikowego10
jajek250g
masła300g
cukru40g
płatków migdałowych3 łyżki
mąkiŁyżeczka pasty waniliowej lub
laska waniliiPrzygotowanieSparz
cytrynę wrzątkiem i zetrzyj z niej skórkę.Na czystym blacie lub stolnicy połącz
mąkę z
cukrem pudrem, szczyptą
soli i
skórką cytrynową.Dodaj wiórki zimnego
masła oraz
żółtka i szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki.Oddziel
żółtka od
białek.Miękkie
masło ucieraj przez 5 minut, następnie, cały czas ucierając, dodawaj po jednym
żółtku i po łyżce
cukru.Masę
żółtkową wymieszaj z
serem,
mąką i pastą
waniliową (lub ziarenkami
wanilii).Na koniec dodaj
płatki migdałowe i ponownie wymieszaj.Nastaw piekarnik na 220 stopni, blachę do pieczenia posmaruj
masłem.Posyp blat odrobiną
mąki, wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je (najlepiej przez folię spożywczą) mniej więcej do rozmiarów blachy.Wyłóż blachę
ciastem i wstaw do piekarnika na 10 minut.Ubij
białka na sztywną pianę, a następnie delikatnie wmieszaj je do masy serowej.Wyłóż masę na podpieczone ciasto, zmniejsz w piekarniku temperaturę do 180 stopni i piecz sernik przez godzinę.Jeśli wierzch sernika będzie się zbyt mocno przypiekał, przykryj go folią aluminiową.Smacznego!Zobacz także:Sernik domowySernik nowojorskiSernik polski