ßßß Cookit - przepis na Sernik wiedeński XL

Sernik wiedeński XL

nazwa

Wykonanie

Przyznaję, że trochę zaskoczył mnie ten sernik…wielkością. To ogromna porcja ciasta, ale bez obaw, nic się nie zmarnuje. Sernik jest pyszny, żaden śmiałek nie zdoła poprzestać na jednym kawałku. Trochę odeszłam od oryginalnego przepisu – z powodu mojej niechęci do rodzynek, zastąpiłam je płatkami migdałowymi.
Składniki
Kruche ciasto:
200g mąki
2 żółtka
120g masła
50g cukru pudru
Cytryna
Sól
Masa serowa:
1kg zmielonego twarogu sernikowego
10 jajek
250g masła
300g cukru
40g płatków migdałowych
3 łyżki mąki
Łyżeczka pasty waniliowej lub laska wanilii
Przygotowanie
Sparz cytrynę wrzątkiem i zetrzyj z niej skórkę.
Na czystym blacie lub stolnicy połącz mąkę z cukrem pudrem, szczyptą soli i skórką cytrynową.
Dodaj wiórki zimnego masła oraz żółtka i szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki.
Oddziel żółtka od białek.
Miękkie masło ucieraj przez 5 minut, następnie, cały czas ucierając, dodawaj po jednym żółtku i po łyżce cukru.
Masę żółtkową wymieszaj z serem, mąką i pastą waniliową (lub ziarenkami wanilii).
Na koniec dodaj płatki migdałowe i ponownie wymieszaj.
Nastaw piekarnik na 220 stopni, blachę do pieczenia posmaruj masłem.
Posyp blat odrobiną mąki, wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je (najlepiej przez folię spożywczą) mniej więcej do rozmiarów blachy.
Wyłóż blachę ciastem i wstaw do piekarnika na 10 minut.
Ubij białka na sztywną pianę, a następnie delikatnie wmieszaj je do masy serowej.
Wyłóż masę na podpieczone ciasto, zmniejsz w piekarniku temperaturę do 180 stopni i piecz sernik przez godzinę.
Jeśli wierzch sernika będzie się zbyt mocno przypiekał, przykryj go folią aluminiową.
Smacznego!
Zobacz także:
Sernik domowy
Sernik nowojorski
Sernik polski
Źródło:http://mammadeli.com/2013/11/26/sernik-wiedenski-xl