Wykonanie
Dziś coś dla osób, ktore wolą łagodniejsze smaki: delikatne klopsiki zanurzone w delikatnym, kremowym sosie z
kminkiem. Prosty przepis, proste smaki, niewiele składnikow - a efekt bardzo smaczny.
250 g
mięsa mielonego wieprzowego250 g
mięsa mielonego wołowego1 wieęsza
cebula - obrana, starta na tarce4 łyżki
śmietanki UHT 12% ('słodkiej'
śmietanki, nie kwaśnej
śmietany)1
jajkosól i świeżo mielony
czarny pieprz - do smakuew.
bułka tartamąka do obtoczenia
olej do smażenia
natka pietruszki do dekoracjisos:1 łyżka
masła1 czubata łyżka
mąki pszennej1,5 szklanki
bulionu1 szklanka
śmietanki UHT 12% ('słodkiej'
śmietanki, nie kwaśnej
śmietany)1-2 łyżeczki ziaren
kminkusól i świeżo mielony
czarny pieprz - do smaku1.
Mieso mielone wyrabiamy z
cebulą,
śmietanką i
jajkiem. Doprawiamy do smaku
solą i czarnym mielonym
pieprzem - powinno byc wyraziste w smaku. Odstawiamy na 20 minut.2. W tym czasie przygotowujemy sos: w rondlu roztapiamy
masło, dodajemy
mąkę i robimy jasną zasmaąkę. Następnie wlewamy
bulion i
śmietankę oraz dodajemy
kminek. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. wowczas doprawiamy do smaku
solą i swieżo mielonym
czarnym pieprzem, by miał wyrazisty smak. Pozostawiamy sos, by się gotowal na minimalnym ogniu, pod przykryciem.3. Jeśli masa na klopsiki jest za luźna, dodajemy trochę
tartej bułki i mieszamy. Z masy formujemy klopsiki (u mnie podłużne w kształcie), które obtaczamy w
mące. Klopsiki obsmażamy na rozgrzanym
oleju, ze wszytkich stron na złoto. Następnie przekałdamy je do rondla z sosem i gotujemy razem 5 minut.Podajemy z
makaronem lub puree ziemniaczanym, posypane
natką pietruszki.