ßßß Cookit - przepis na Klopsiki w kremowym sosie kminkowym

Klopsiki w kremowym sosie kminkowym

nazwa

Wykonanie

Dziś coś dla osób, ktore wolą łagodniejsze smaki: delikatne klopsiki zanurzone w delikatnym, kremowym sosie z kminkiem. Prosty przepis, proste smaki, niewiele składnikow - a efekt bardzo smaczny.
250 g mięsa mielonego wieprzowego
250 g mięsa mielonego wołowego
1 wieęsza cebula - obrana, starta na tarce
4 łyżki śmietanki UHT 12% ('słodkiej' śmietanki, nie kwaśnej śmietany)
1 jajko
sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
ew. bułka tarta
mąka do obtoczenia
olej do smażenia
natka pietruszki do dekoracji
sos:
1 łyżka masła
1 czubata łyżka mąki pszennej
1,5 szklanki bulionu
1 szklanka śmietanki UHT 12% ('słodkiej' śmietanki, nie kwaśnej śmietany)
1-2 łyżeczki ziaren kminku
sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
1. Mieso mielone wyrabiamy z cebulą, śmietanką i jajkiem. Doprawiamy do smaku solą i czarnym mielonym pieprzem - powinno byc wyraziste w smaku. Odstawiamy na 20 minut.
2. W tym czasie przygotowujemy sos: w rondlu roztapiamy masło, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmaąkę. Następnie wlewamy bulion i śmietankę oraz dodajemy kminek. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. wowczas doprawiamy do smaku solą i swieżo mielonym czarnym pieprzem, by miał wyrazisty smak. Pozostawiamy sos, by się gotowal na minimalnym ogniu, pod przykryciem.
3. Jeśli masa na klopsiki jest za luźna, dodajemy trochę tartej bułki i mieszamy. Z masy formujemy klopsiki (u mnie podłużne w kształcie), które obtaczamy w mące. Klopsiki obsmażamy na rozgrzanym oleju, ze wszytkich stron na złoto. Następnie przekałdamy je do rondla z sosem i gotujemy razem 5 minut.
Podajemy z makaronem lub puree ziemniaczanym, posypane natką pietruszki.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/10/Klopsiki-w-kremowym-sosie-kminkowym.html