ßßß Cookit - przepis na Nadziewane pomidory. Pomodori ripieni.

Nadziewane pomidory. Pomodori ripieni.

nazwa

Wykonanie

Nadziewane pomidory są popularną włoską potrawą, lubiana zwłaszcza latem, gdy pomidory są najbardziej dojrzałe i maja najwięcej smaku. Występują z rożnymi farszami, dzięki czemu za każdym razem mogą smakować inaczej i się szybko nie znudzą. Tym razem wersja podstawowa, do której oprócz świeżego pieczywa dodałam starty parmezan. Jeśli podajemy je na przystawkę, przeznaczmy po jednym pomidorze na osobę. Możemy je również podać jako dodatek do dan mięsnych lub jako samodzielne danie (np. kolacyjne), z dodatkiem świeżego pieczywa lub ryżu i sałatki. Przepis na podstawie Italyum .
4 kształtne, dojrzałe pomidory
4 kromki bagietki z poprzedniego dnia
4 łyżki startego parmezanu
2-3 ząbki czosnku, obrane, przeciśnięte
1 łyżeczka rozmarynu (lub więcej, do smaku)
3-4 łyżki oliwy z oliwek lub ew. oleju
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
1. Z pomidorów odkrawamy wierzchy, tak by powstały "czapeczki'.
Pomidory ostrożnie wydrążamy za pomocą łyżeczki, usuwając dokładnie jak najwięcej miąższu. Najlepiej robić to nad salaterką lub talerzem, by nie stracić wyciekającego z nich soku. Miąższ usunięty z pomidorów kroimy w drobną kostkę i zachowujemy wraz z sokiem.
Wydrążone pomidory posypujemy wewnątrz solą i ustawiamy otworami do dołu, by wyciekł nadmiar soku.
2. Przygotowujemy nadzienie:
bagietkę ścieramy na tarce. Możemy także porwać ją ręcznie na bardzo drobne okruszki lub rozdrobnić malakserem.
Okruszki mieszamy z miąższem i sokiem z pomidorów, parmezanem, czosnkiem, oliwą i rozmarynem. doprawiamy intensywnie do smaku sola i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Nadzienie nie może być mdłe w smaku.
3. Pomidory wypełniamy ścisłe nadzieniem i układamy na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Możemy skropić je z wierzchu oliwa, by nadzienie się ładnie rumieniło. Odkrojone 'czapeczki' układamy obok pomidorów - będzie można je wykorzystać do dekoracji dania.
Pomidory zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez ok. 30 minut, aż nadzienie będzie rumiane. Podajemy na ciepło.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/04/Nadziewane-pomidory-Pomodori-ripieni.html