Wykonanie
Nadziewane
pomidory są popularną włoską potrawą, lubiana zwłaszcza latem, gdy
pomidory są najbardziej dojrzałe i maja najwięcej smaku. Występują z rożnymi farszami, dzięki
czemu za każdym razem mogą smakować inaczej i się szybko nie znudzą. Tym razem wersja podstawowa, do której oprócz świeżego
pieczywa dodałam starty
parmezan. Jeśli podajemy je na przystawkę, przeznaczmy po jednym
pomidorze na osobę. Możemy je również podać jako dodatek do dan
mięsnych lub jako samodzielne danie (np. kolacyjne), z dodatkiem świeżego
pieczywa lub
ryżu i sałatki. Przepis na podstawie Italyum .
4 kształtne, dojrzałe
pomidory4 kromki
bagietki z poprzedniego dnia4 łyżki startego
parmezanu2-3 ząbki
czosnku, obrane, przeciśnięte1 łyżeczka
rozmarynu (lub więcej, do smaku)3-4 łyżki
oliwy z oliwek lub ew.
olejusól i świeżo zmielony
czarny pieprz1. Z
pomidorów odkrawamy wierzchy, tak by powstały "czapeczki'.
Pomidory ostrożnie wydrążamy za pomocą łyżeczki, usuwając dokładnie jak najwięcej miąższu. Najlepiej robić to nad salaterką lub talerzem, by nie stracić wyciekającego z nich soku. Miąższ usunięty z
pomidorów kroimy w drobną kostkę i zachowujemy wraz z
sokiem.Wydrążone
pomidory posypujemy wewnątrz
solą i ustawiamy otworami do dołu, by wyciekł nadmiar soku.2. Przygotowujemy nadzienie:
bagietkę ścieramy na tarce. Możemy także porwać ją ręcznie na bardzo drobne okruszki lub rozdrobnić malakserem.Okruszki mieszamy z miąższem i
sokiem z
pomidorów,
parmezanem,
czosnkiem,
oliwą i
rozmarynem. doprawiamy intensywnie do smaku
sola i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem. Nadzienie nie może być mdłe w smaku.3.
Pomidory wypełniamy ścisłe nadzieniem i układamy na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Możemy skropić je z wierzchu
oliwa, by nadzienie się ładnie rumieniło. Odkrojone 'czapeczki' układamy obok
pomidorów - będzie można je wykorzystać do dekoracji dania.
Pomidory zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez ok. 30 minut, aż nadzienie będzie rumiane. Podajemy na ciepło.