Wykonanie
Poniższy przepis to świetny pomysł na błyskawiczny, pożywny obiad pełen warzyw. Stopień ostrości sosu można z łatwością dostosować do własnego gustu. Jeśłi chcemy, by danie miało więcej sosu, podwajamy jego ilość. Bardzo polecam! Przepis na podstawie MarhurasRecipe.com .
4 tortille pszenne*1
papryka czerwona1
papryka zielona1
marchewka2 ząbki
czosnku1 duża
cebula6
pieczarek4 liście
kapusty pekińskiejsos:ok. 1/2 szklanki dobrego
keczupu1-2 łyżeczki
ostrego sosu
chili2 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
miodu1 łyżka
soku z cytrynyświeżo mielony
czarny pieprz do smaku
olej do smażenia1.
Papryki kroimy w paski,
marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Obraną
cebulę kroimy w grube
pióra,
pieczarki - w plastry, liście
kapusty pekińskiej - w paski.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.Tortille kroimy na pół a następnie w paski.Z podanych składników przygotowujemy sos.2. W woku lub na dużej patelni rozgrzać
olej. Podsmażyć, mieszając, obie
papryki z
marchewką. Następnie dodać
cebulę,
czosnek i
pieczarki. Gdy
cebula będzie szklista, dodać
kapustę pekińska i zalać całość sosem. Wymieszać, po czym dodać tortille. Całość dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku świeżo zmielonym
czarnym pieprzem. Smażyć razem jeszcze 2-3 minuty, by tortille nasiąkły sosem. Podawać gorące.* Madhura używa
indyjskich placków chapati, jednak tortille były dla mnie bardziej dostępne