Wykonanie
Pyszne danie w stylu chińskim, tym razem z
makaronem ryżowym w roli głównej. Warzyw jest niewiele,
kapusta pekińska jest tu głównym i dominującym warzywem, oprócz niej mamy
paprykę,
cebulę,
marchewkę i
pieczarki, ale to, co tutaj najlepsze
makaron, który przyprawiony
sosem sojowym,
przyprawą "5 smaków" i
olejem z prażonego
sezamu, mogłabym jeść bez końca .
Makaron ryżowy z
kapustą pekińską oprócz tego, że jest pyszny jest też bardzo szybkim daniem. Miseczkę takiego
makaronu możemy
mieć dosłownie w 15 minut.
250 g
makaronu ryżowego1/2 średniej główki
kapusty pekińskiej, pokrojonej w paski1/2 strąka
czerwonej papryki, pokrojonej w paski1
cebula, pokrojona w piórka2
marchewki, pokrojone w słupki3
pieczarki, pokrojone w plastry1 łyżeczka
przyprawy 5 smaków1 łyżeczka drobno pokrojonej
papryczki chilli1 łyżka
oleju do smażenia stir-fry2 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
oleju z prażonego
sezamuMakaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie rozgrzewamy
olej do smażenia, dodajemy
przyprawę 5 smaków,
cebulę,
paprykę,
marchewkę,
pieczarki i grubsze części
kapusty pekińskiej. Smażymy kilka minut cały czas mieszając, po czym dodajemy resztę
kapusty i
sos sojowy. Smażymy jeszcze 2 minuty, dodajemy ugotowany i odcedzony
makaron oraz
olej z prażonego
sezamu i dokładnie mieszamy. Podajemy natychmiast.