ßßß Cookit - przepis na Makaron ryżowy z kapustą pekińską

Makaron ryżowy z kapustą pekińską

nazwa

Wykonanie

Pyszne danie w stylu chińskim, tym razem z makaronem ryżowym w roli głównej. Warzyw jest niewiele, kapusta pekińska jest tu głównym i dominującym warzywem, oprócz niej mamy paprykę, cebulę, marchewkę i pieczarki, ale to, co tutaj najlepsze makaron, który przyprawiony sosem sojowym, przyprawą "5 smaków" i olejem z prażonego sezamu, mogłabym jeść bez końca . Makaron ryżowy z kapustą pekińską oprócz tego, że jest pyszny jest też bardzo szybkim daniem. Miseczkę takiego makaronu możemy mieć dosłownie w 15 minut.
250 g makaronu ryżowego
1/2 średniej główki kapusty pekińskiej, pokrojonej w paski
1/2 strąka czerwonej papryki, pokrojonej w paski
1 cebula, pokrojona w piórka
2 marchewki, pokrojone w słupki
3 pieczarki, pokrojone w plastry
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
1 łyżeczka drobno pokrojonej papryczki chilli
1 łyżka oleju do smażenia stir-fry
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju z prażonego sezamu
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie rozgrzewamy olej do smażenia, dodajemy przyprawę 5 smaków, cebulę, paprykę, marchewkę, pieczarki i grubsze części kapusty pekińskiej. Smażymy kilka minut cały czas mieszając, po czym dodajemy resztę kapusty i sos sojowy. Smażymy jeszcze 2 minuty, dodajemy ugotowany i odcedzony makaron oraz olej z prażonego sezamu i dokładnie mieszamy. Podajemy natychmiast.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2011/06/makaron-ryzowy-z-kapusta-pekinska.html