ßßß Cookit - przepis na Wołowina w sosie pikantnym

Wołowina w sosie pikantnym

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
wołowina 500 gramów
cebula 2 sztuk
czosnek 2 ząbki
papryka czerwona 1 sztuk
papryka zielona 1 sztuk
imbur 1 sztuk
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
sos sojowy 4 łyżek stołowych
pasta z chili 1 łyżek deserowych
olej 4 łyżek stołowych
keczup pikantny 6 łyżek stołowych
koperek 1 łyżek stołowych
tymianek według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umyte, osuszone mięso pokroić na paski, skropić sosem sojowym wymieszanym z sokiem z cytryny oraz posypać pieprzem i suszonym tymiankiem. Dodać pastę z chili, oczyszczony, rozdrobniony czosnek oraz kawałek imbiru pokrojonego w drobną kostkę. Wszystko wymieszać, żeby mięso równomiernie pokryło się marynatą i wstawić pod przykryciem na 30 min do lodówki. Papryki oczyścić, zieloną pokroić w paseczki, a czerwoną w kostkę. Oczyszczoną cebulę drobno posiekać. Mięso włożyć na rozgrzany na patelni olej i obsmażyć na rumiano, dodać warzywa, mieszając, smażyć 4 min. Dodać keczup i wymieszać. Dusić na małym ogniu ok. 15 min pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Mieszając doprawić do smaku solą. W razie potrzeby podlać kilkoma łyżkami wrzątku. Posypać posiekanym koperkiem i podawać z ryżem na sypko.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Sosy i pasty
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7451/Wolowina-w-sosie-pikantnym