Wykonanie
Ziemniaki posiadają tę wspaniałą cechę, że można je przygotować na setki sposobów i za każdym razem otrzymać inne danie. Tak, jak w tym przypadku,"zwykłe" pur é e ziemniaczane zostało wzbogacone dodatkiem aromatycznych
pieczarek. Mały detal, a efekt naprawdę godny polecenia :).

1 kg
ziemniaków do gotowania250 g
pieczarek1-2 łyżki
masła2-4 łyżki gęstej kwaśnej
śmietanysólolej do smażenia
Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości.W międzyczasie
pieczarki pokroić na plastry i zrumienić na niewielkiej ilości
oleju na patelni.Ugotowane
ziemniaki odcedzić, utłuc za pomocą tłuczka lub przecisnąć przez praskę, by otrzymać gładkie pur é e. Wymieszać z miękkim
masłem i kwaśna
śmietaną. Doprawić do smaku
solą po czym dodać
grzyby. Całość wymieszać.Na zdjęciu także:Gotowana
kukurydzaStek wołowy z sosem
pieprzowym