ßßß Cookit - przepis na Turecki omlet śniadaniowy z warzywami i fetą

Turecki omlet śniadaniowy z warzywami i fetą

nazwa

Wykonanie

Aromatyczne warzywa i pożywny omlet to coś, co postawi nas na nogi w tak ponury poranek, jak dziś. To połączenie to coś, co bardzo trafia w mój gust, ponieważ lubię orientalne, lekko pikantne smaki. Dopełnieniem kompozycji jest ser feta. Dzięki kolorom na talerzu dzień od razu zaczyna się pogodniej! Przepis na podst. książki "Podróże kulinarne. Kuchnia turecka".
na 2 porcje
6 jajek
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cuminu (kminu rzymskiego, nie kminku)
szczypta soli
2-4 zielone ostre papryczki chili
2 pomidory
1/2 dużej czerwonej papryki
1 cebula dymka ze szczypiorem
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
ok. 100 g sera typu feta
masło do smażenia
olej do smażenia
ew. siekana pietruszka do posypania
Zielone papryczki chili kroimy na kawałki i pozbawiamy nasionek - najłatwiej jest to wykonać płucząc papryczkę pod bieżącą wodą.
Pomidora oraz paprykę kroimy w grubą kostkę. Szczypior kroimy w kawałki. Na małej ilości oleju podsmażamy warzywa wraz z tymiankiem. Gdy warzywa będą gorące, a pomidor zacznie puszczać sok, dodajemy słodką paprykę i zdejmujemy patelnię z palnika. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem do smaku.
Jajka mieszamy w misce z jogurtem. Dodajemy cumin oraz szczyptę soli. Na niedużej ilości masła, na małej patelni (20 cm), smażymy kolejno dwa omlety.
Podczas początkowej fazy smażenia omletu lekko mieszam go delikatnie od czasu do czasu widelcem (zanim jajka się w pełni zetną), dzięki temu omlet wychodzi bardziej puszysty. Kiedy jedna strona omletu będzie rumiana, przekładamy go na druga stronę. Możemy zrobić to za pomocą łopatki lub, by mieć pewność, że się nie porwie, z zastosowaniem pokrywki od garnka. Patelnię nakrywamy pasującą rozmiarem pokrywką od garnka. Mocno dociskamy ją do patelni i odwracamy całość do góry nogami. Odstawiamy patelnię na palnik a omlet leżący na pokrywce zsuwamy ponownie delikatnie na patelnię.
Omlet podajemy gorący, z warzywami oraz pokrojonym serem feta. Możemy posypać siekaną pietruszką. Można podać także z kleksem jogurtu naturalnego oraz chlebkiem typu pita.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2014/06/Turecki-omlet-sniadaniowy-z-warzywami-i-feta.html