Wykonanie
Hamburgery zazwyczaj uważa się za niezdrowy posiłek - i słusznie, jeśli mamy na myśli produkty z popularnych
sieci fast food. Przygotowując hamburgery w domu mamy całkowity wpływ na jakość i świeżość użytego
mięsa, sami dobieramy ulubione
pieczywo, sami dobieramy ulubione warzywa oraz decydujemy ile i jakiego sosu użyć. Taki hamburger staje się pysznym i zdrowym posiłkiem, a jego przygotowanie jest tak szybkie i proste, że już nigdy nie zapragniecie wątpliwej jakości produktu z sieciówki :)
po 200 g mielonej
wołowiny na 1 hamburgerodpowiednia ilość
bułekulubione warzywa: u mnie świeża chrupiąca
sałata,
cebula i
pomidorew. po 1 plasterku
sera żółtego na każdy hamburgerświeżo mielony
czarny pieprzdo wyboru:
majonezkeczupsos bbqZaczynamy od
mięsa - załóżmy, że robimy 4 hamburgery. Bierzemy więc 800 g świeżego
mielonego mięsa. Mieszamy je z 1 łyżeczką świeżo zmielonego
czarnego pieprzu i 2 łyżkami
oleju. Z masy formujemy 4 okrągłe płaskie burgery. Robimy burgery ciut większe, niż nasze
bułki, ponieważ
mięso podczas obróbki cieplnej trochę się skurczy.Tępą stroną noża robimy na burgerach wzorek w postaci "kratki" - dzięki temu burger pozostanie płaski podczas smażenia/pieczenia.Burgery pieczemy w zamykanym grillu elektrycznym lub smażymy z obu stron na złoto na patelni grillowej. Przy smażeniu na patelni zwykłej z powłoką teflonową polewamy patelnię minimalną ilością
oleju.Kiedy burgery się smażą, kroimy na pół i rumienimy w piekarniku/opiekaczu
bułki.Spód
bułki smarujemy wybranym sosem, układamy część warzyw. Na warzywach układamy usmażonego burgera,
ser, resztę warzyw i przykrywamy druga połówką
bułki, posmarowaną sosem. Podajemy od razu.Dla osób nie jedzących
mięsa polecam Vegeburger.