Wykonanie
Butter Chicken, czyli
kurczak w aromatycznym i pikantnym
pomidorowym sosie z dodatkiem
masła, to popularne na całym świecie danie kuchni indyjskiej. Początki dania sięgają ponoć czasów Imperium Mogołów (1526-1857), a w znanej obecnie wersji zostało najprawdopodobniej wymyślone w słynnej restauracji
Moti Majal w Daryanganj, w środkowym Dehli. Przepis na podstawie eateasIndian i Harpala SIngh Sokhi .
6 podudzi
kurczaka lub podwójna pierśmarynata:1 łyżka
oleju1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka
przyprawy tandoori
masala1 łyżeczka cuminu1 łyżeczka
kolendry1/2 łyżeczki
solichili do smaku2 łyżki
jogurtu naturalnegosos:1 duża
cebula2 ząbki
czosnkukawałek
imbiru wielkości
wiśni2 ziarna
kardamonu4 duże
pomidory1 łyżeczka
przyprawy tandoori
masala1/2 łyżeczki
cukru lub 1 łyżeczka
miodupapryczka chiliew.
koncentrat pomidorowy dla koloru2 łyżki
jogurtu naturalnegoew. kasoori
methi, czyli suszone liście
kozieradki. Można zastąpić posiekaną
pietruszką.
masło , (ok. 3 łyżki) +
olej do smażenia (ok. 2 łyżki)1.
Z udek kurczaka zdjąć skórę, następnie oddzielić
mięso od kości i pokroić w kawałki (użyłam udek, ale można również użyć
mięsa z piersi kurczaka, wówczas kroimy je w dużą kostkę).
Przyprawy marynaty mieszamy z
olejem, dodajemy
mięso kurczaka, dokładnie mieszamy, po czym dodajemy
jogurt, ponownie mieszamy. Odstawiamy
mięso na co najmniej godzinę ( w przypadku piersi wystarczy pół godziny).2. Na dużej patelni na
maśle z dodatkiem
oleju (który zapobiegnie paleniu się
masła) smażymy
kurczaka, aż będzie złoto - rumiany. Zdejmujemy
mięso z patelni.Na patelnię dodajemy obraną posiekaną
cebulę, obrany i posiekany
czosnek, obrany i posiekany
imbir oraz rozkruszone ziarna
kardamonu. Smażymy, aż
cebula będzie szklista, po czym dodajemy obrane, pokrojone w kostkę
pomidory. Smażymy, aż
pomidory zmiękną, po czym ucieramy blenderem na sos. Dodajemy
przyprawę tandoori
masala,
miód oraz posiekaną
papryczkę chili - ilość do smaku. Dla zintensyfikowania koloru potrawy można dodać łyżeczkę
przecieru pomidorowego.Wrzucamy ponownie
kurczaka i dusimy w sosie kilka minut.Dodajemy
jogurt naturalny oraz kasoori
methi (lub
pietruszkę), mieszamy.Podajemy np. z
ryżem,
chlebkiem naan (można go zastąpić
chlebkiem pita) lub pieczonymi
ziemniakami.