ßßß
1 pierś kurczaka2 duże pomidory1 duża cebula1 duża marchewka1 czerwona papryka1 zielona paprykaok. 6 ziemniaków1-2 ząbki czosnku2 łyżeczki słodkiej papryki + pół łyżeczki do natarcia mięsalistek laurowyziele angielskiec zarny pieprz i sól do smaku ew. ostra papryka dla zaostrzenia smakupół łyżeczki ziół prowansalskichdo smażenia - smalec ( tradycyjna metoda węgierska) lub olej Pierś kurczaka pokroić w kostkę, natrzeć papryką. Cebulę obrać i posiekać. Mięso wraz z cebulą zrumienić szybko w garnku na niewielkiej ilości smalcu. Zalać 1,5 litra wrzącej wody. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchew, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojoną w paski paprykę. Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory oraz przyprawy - listek, 2 kulki ziela angielskiego, słodką paprykę, pieprz i sól.Gotować ok. 20-25 minut, aż ziemniaki będą miękkie.Dodać posiekany czosnek oraz doprawi zupę do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie ostrą papryką. Ja osobiście lubię, gdy ta zupa jest trochę pikantna. Dodać zioła prowansalskie, dzięki którym zupa będzie miała wspaniały aromat.