ßßß
1 kg śliwek węgierek (poza sezonem użyć należy śliwek mrożonych)2,5 szklanki ciepłej wody0,5 szklanki octu0,5 szklanki cukru4 goździki1/2 łyżeczki cynamonuŚliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki.Jeśli korzystamy ze śliwek mrożonych, idzie jeszcze szybciej - wystarczy je po prostu rozmrozić.Ciepłą wodę wymieszać dokładnie z cukrem, dodać ocet, cynamon i goździki. Spróbować - zalewa powinna mieć intensywny słodko-korzenno-octowy smak, zatem wg. własnych upodobań można dodać więcej któregoś składnika.Śliwki układamy w słoikach i zalewamy zalewą.Słoiki wstawiamy do dobranego rozmiarem garnka i pasteryzujemy przez 15-20 minut, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do wystudzenia, stawiając je na zakrętkach.Podajemy do mięs, wędlin i pasztetów.