Wykonanie
W ubiegłym roku miałam mało węgierek i nie robilam z nich
przetworów. W tym roku
mogę trochę zaszaleć. Na początek zrobiłam
śliwki w marynacie – bardzo je lubimy jako dodatek do obiadu. Trzeba do nich
śliwek jędrnych i jeszcze twardych. Marynowane są też jędrne i mają przyjemny korzenny smak.
ŚLIWKI W OCCIE na kg
śliwek węgierek:3 szklanki
wodyszklanka 6 %
octu1/2 szklanki
cukrukilka
goździkówkawałek kory cynamonowejW wodzie z
octem rozpuszzcamy
cukier, dodajemy
przyprawy i gotujemy to kilka minut. Studzimy.
Śliwki myjemy i każdą nakłuwamy widelcem, żeby nie popękała w trakcie pasteryzowania. Układamy je w wyparzonych słoiczkach i zalewamy zimną zalewą. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy w garnku z
wodą do 3/4 wysokości słoików, przez około 20 minut. Jak wszystkie zaprawy, zostawiamy w przykrytym garnku do ostudzenia, wtedy mają ładniejszy kolor i aromat.Zimą cieszymy się aromatycznym dodatkiem do obiadu lub
wędlin. Smacznego !