Wykonanie
Dobra passa na
przetwory trwa. Dziś pokażę Wam genialny przepis na
śliwki w occie, a w zanadrzu mam jeszcze
paprykę,
ogórki i sos
chili :).
Śliwek nie miałam w tegorocznych planach, ale zostało mi ich trochę po zrobieniu knedli . Przepis podpatrzyłam u Ben-ki . Przepisów jest wiele i każdy z nich jest inny. Ja wybrałam ten, bo bardzo przypadł mi do gustu -
śliwki są przepyszne, a przygotowanie nie jest żmudne. Moje proporcje były dużo mniejsze, bo
śliwek zostało niewiele, ale 2 słoiczki to ogromny skarb! :)
Składniki (podaję zgodnie ze źródłem):-1,5 kg
śliwek,- 0,5 l
octu,- 0,5 l
wody,- 1 łyżka
goździków,- 0,5 kg
cukru.Przygotowanie
śliwek w occie dzielimy na kilka dni. Robi się je bardzo szybko, więc podział na dni niech Was nie przeraża :)I dzień :
Śliwki myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki. Składniki na zalewę łączymy, zagotowujemy i zostawiamy do ostudzenia. Gdy będzie już chłodna, zalewamy
śliwki. Zostawiamy do następnego dnia.II dzień : Zalewę zlewamy (najlepiej przez sitko) do garnka i podgrzewamy, ale tylko trochę, by była letnia . Od razu zalewamy nią
śliwki.III dzień : Zalewę zlewamy do garnka i podgrzewamy. Tym razem ma być gorąca, ale nie wrząca . Zalewamy
śliwki.IV dzień : Zalewę zlewamy do garnka i podgrzewamy.
Syrop musi być wrzący .
Śliwki umieszczamy w słoikach i zalewamy
syropem. Mocno zakręcamy, gdy ostygną. Nie pasteryzujemy.