Wykonanie
To moje drugie podejście do tej zapiekanki. Za pierwszym razem zrobiłam tylko dla siebie, miałam na coś ochotę i tak po przeglądzie lodówki powstała zapiekanka. Za drugim razem postanowiłam przygotować ją na babski wieczór. Idealnie pasowała do białego i
różowego wina. Muszę przyznać, że byłam ogromnie zaskoczona jak bardzo im smakowało :) Przygotowanie zapiekanki jest bajecznie proste, wystarczy coś tam pokroić , podsmażyć i przełożyć. Dno zapiekanki stanowi
rukola, która jest lekko ostra i w połączeniu z lekko bezpłciową polentą, smakuję rewelacyjnie. Gorąco polecam, idealna jako samodzielne danie albo dodatek do
mięs.
SKŁADNIKI:
bakłażan 1 szt
mozzarella 2 kulki
cukinia mała 1 sztpolenta* 200 g
pomidor 2 szt
serek philadelphia 2 łyżki
sól pieprzrukola 2 garściekucharek luba warzywko 1 łyżeczka
olej do smażeniaPRZYGOTOWANIE:* Polentę miałam już gotową. Pokroiłam ją w niezbyt grube plastry, posypałam
solą i
pieprzem i lekko grillowałam na patelni.
Bakłażan i
cukinię pokroiłam , obsypałam odrobiną warzywka, delikatnie podsmażyłam. W żaroodpornym naczyniu ułożyłam 2 spore garście
rukoli. Następnie kolejno układałam polentę,
bakłażana, plaster
pomidora,
mozzarelli oraz
cukinię. Układałam tak aby powstała rozeta. Na samym końcu, gdzieniegdzie posmarowałam
serkiem philadelphia. Całość posypałam
sola i
pieprzem. wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Smacznego :)