ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka warzywna z polentą i mozzarellą

Zapiekanka warzywna z polentą i mozzarellą

nazwa

Wykonanie

To moje drugie podejście do tej zapiekanki. Za pierwszym razem zrobiłam tylko dla siebie, miałam na coś ochotę i tak po przeglądzie lodówki powstała zapiekanka. Za drugim razem postanowiłam przygotować ją na babski wieczór. Idealnie pasowała do białego i różowego wina. Muszę przyznać, że byłam ogromnie zaskoczona jak bardzo im smakowało :) Przygotowanie zapiekanki jest bajecznie proste, wystarczy coś tam pokroić , podsmażyć i przełożyć. Dno zapiekanki stanowi rukola, która jest lekko ostra i w połączeniu z lekko bezpłciową polentą, smakuję rewelacyjnie. Gorąco polecam, idealna jako samodzielne danie albo dodatek do mięs.
SKŁADNIKI:
bakłażan 1 szt
mozzarella 2 kulki
cukinia mała 1 szt
polenta* 200 g
pomidor 2 szt
serek philadelphia 2 łyżki
sól pieprz
rukola 2 garście
kucharek luba warzywko 1 łyżeczka
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
* Polentę miałam już gotową. Pokroiłam ją w niezbyt grube plastry, posypałam solą i pieprzem i lekko grillowałam na patelni. Bakłażan i cukinię pokroiłam , obsypałam odrobiną warzywka, delikatnie podsmażyłam. W żaroodpornym naczyniu ułożyłam 2 spore garście rukoli. Następnie kolejno układałam polentę, bakłażana, plaster pomidora, mozzarelli oraz cukinię. Układałam tak aby powstała rozeta. Na samym końcu, gdzieniegdzie posmarowałam serkiem philadelphia. Całość posypałam sola i pieprzem. wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Smacznego :)
Źródło:http://potravel.pl/2014/04/03/zapiekanka-warzywna-z-polenta-i-mozzarella